Els grups de l'oposició han exigit avui a CDC que aclareixi si pel cas Palau va cobrar comissions de certes empreses per haver adjudicat obra pública, i qui ho va autoritzar, a més de subratllar que ja no hi ha simples indicis, perquè el jutge ha declarat aquest partit "beneficiari a títol lucratiu".

Tota l'oposició ha coincidit a considerar insatisfactòries les explicacions donades pel secretari general de CDC, Oriol Pujol, durant la seva compareixença davant la Comissió d'Assumptes Institucionals (CAI) del Parlament pel cas Palau.

També han posat en dubte que siguin "simples coincidències" les diverses reunions de dirigents convergents amb representants d'empreses com Ferrovial o New Letter -entre d'altres- i les posteriors adjudicacions a favor seu.

Han reprotxat, a més, que el portaveu del grup de CiU, Jordi Turull, hagi al·ludit durant la seva intervenció a una suposada conspiració per fer coincidir en el temps l'acte judicial pel qual s'imposa a CDC una fiança de 3,2 milions d'euros i l'aprovació per part del Parlament de la proposta de pacte fiscal.

Des del PPC, Santi Rodríguez ha admès que no es podien atribuir "responsabilitats" a Oriol Pujol, però ha reclamat a CDC que digui "qui prenia les decisions" quan les empreses que consten en el sumari van fer aportacions a aquest partit.

També ha expressat la seva sospita que "no són simples coincidències" que el pagament d'aquestes quantitats tingués lloc després de reunions amb dirigents de CDC després de les quals Ferrovial obtenia la concessió d'obres com el pavelló de Sant Cugat (Vallès Occidental), la línia 9 del metro i la ciutat de la justícia.

"És cert que tot això són només indicis, i que ja es veurà si hi ha proves, però no creiem en tantes casualitats", ha subratllat, i menys, quan CDC es podria haver beneficiat amb xifres de diners equivalents "a uns 10.000 vestits".

Per part d'ICV-EUiA, Salvador Milà ha puntualitzat que "en l'acte no figuren fantasies, sinó elements probatoris, i a CDC se li posa una fiança com a beneficiària a títol lucratiu", i ha considerat lògic que Oriol Pujol digui que el seu partit no s'ha lucrat del Palau de la Música "perquè aquest actuava com a intermediari".

"Algú retirava part d'aquests diners a la finestreta dels bancs, i volem saber qui era", ha afegit, abans d'explicar que "sí que hi ha víctima per les comissions pagades, que són les institucions públiques i també els ciutadans".

Des d'ERC, Pere Bosch ha reclamat a CDC que doni explicacions en lloc de mirar cap a un altre costat, i ha considerat com a fets provats i no simples indicis o meres casualitats els convenis subscrits per CDC amb Ferrovial, els pagaments que consten a l'agenda de Gemma Montull -implicada en el cas Palau- o les reunions de dirigents d'aquest partit abans de les adjudicacions.

Segons la seva opinió, "la víctima és el mal fet al país", i ningú pot creure's que Ferrovial "actuava com les germanetes de la caritat donant-li a CDC diners a canvi de res".

Alfons López Tena, de Solidaritat (SI), ha apuntat que el Palau "era utilitzat com a pantalla o com a netejadora dels diners" i ha precisat que si els fets no estan provats "és perquè encara estan en fase d'instrucció, i si estiguessin provats no estaríem en una compareixença parlamentària, sinó en una visita a la presó Model o Quatre Camins".

Segons Tena, aquest tipus de casos han d'aclarir-se per descartar una "Catalunya siciliana o mafiosa" que cobra comissions i per evitar que "al nostre país se'l pugui comparar amb la Rússia de Putin o el Marroc de Hassan II o Mohammad VI".

Jordi Turull, de CDC, s'ha preguntat per què els partits de l'oposició no demanen la compareixença de l'exconseller d'Economia Antoni Castells pel Cas de l'Hotel del Palau de la Música.

Per part del PSC, Jordi Terrades ha anunciat que el seu partit renunciava a preguntar a Oriol Pujol perquè considera que havia d'haver comparegut Artur Mas com a president de CDC.