El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) va aprovar ahir, amb el vot en contra d'Astúries i Canàries i l'absència de Catalunya i Andalusia, un objectiu de deute sobre el PIB nacional per al conjunt de les comunitats autònomes del 15,1% el 2012 i del 16% el 2013, segons que va informar en roda de premsa el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta.

Per calcular aquest objectiu de deute es va prendre com a referència el nivell d'endeutament en termes absoluts al tancament de 2011, així com els objectius de dèficit per a aquests anys i les liquidacions negatives ajornades de 2008 i 2009.

Aquests nivells es van desglossar a més en objectius de deute sobre el PIB regional individuals per a cada comunitat autònoma. A més, les comunitats van fixar els objectius de dèficit individuals per a 2013, que coincideixen amb l'objectiu comú del 0,7% del PIB fixat per a l'any que ve.

El CPFF va estar marcar per la plantada de Catalunya i Andalusia al Govern al no estar d'acord amb les exigències de dèficit i d'endeutament. Sobre això, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va indicar en roda de premsa que aquestes absències "no tenen importància" i que els punts del dia s' havien aprovat amb una "majoria aclaparadora".

"És el moment de comprometre's amb el dèficit públic", va afegir Montoro assegurant que les comunitats autònomes havien d'explicar "com se'ls està ajudant".

Els arguments

El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, no va assistir a la reunió per entendre que es volia imposar a les autonomies les decisions sense diàleg.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va indicar que el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, s'havia dirigit per carta al ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, demanant-li una "rectificació" a les seves polítiques.

Segons Homs, si les institucions europees havien modificat la seva posició davant del deute de l'Estat durant les últimes setmanes i van acordar rebaixar l'objectiu de dèficit per al 2013, el mateix havia de fer el Govern espanyol perquè la situació financera de les autonomies és insostenible.

Catalunya va votar en contra de l'objectiu de dèficit del 0,7% de Producte Interior Brut (PIB) per a les autonomies, i el Govern català va atribuir la seva plantada al malestar que li genera un Govern central que pren "decisions unilaterals" sense consens.

"Se'ns proposa que assistim a una reunió on tot està decidit. Es va decidir aquest dilluns a una reunió a la seu del PP" dels seus "barons", va afegir Homs.

Homs va recordar que Catalunya havia estat pionera a retallar i prendre decisions impopulars, que el Govern català havia donat suport a mesures difícils adoptades per Rajoy, "per la qual cosa no es pot permetre anar a una reunió sense diàleg".

"El que ha permès Europa per a les administracions espanyoles no es permet per a les autonomies i a més se'ls obliga a fer un esforç complementari, fet que és un sense sentit", va lamentar Homs.

Catalunya no va ser l'única comunitat que va plantar Montoro. La consellera andalusa d'Hisenda, Carmen Martínez Aguayo, va abandonar la reunió del CPFF en prou feines mitja hora després que comencés i va anunciar que interposarà un recurs d'inconstitucionalitat contra la voluntat del Govern de limitar el deute autonòmic, que a Andalusia suposaria una retallada d'uns 3.000 milions d'euros.

"A efectes pràctics això suposa que Andalusia l'any que ve, per poder complir amb les seves obligacions, ha de fer un pressupost amb un superàvit de dos punts del PIB, una petició desproporcionada l'únic objectiu de la qual és doblegar la voluntat del conjunt dels andalusos", va lamentar.