El centre de comandament integrat de FGC ha rebut en cinc dies un total de 110 alertes per incivisme a través de la nova aplicació per a mòbil que han creat perquè els viatgers informin de comportaments inadequats com viatjar sense bitllet i embrutar les instal·lacions. Segons va informar ahir la companyia ferroviària, la conducta que més alertes ha generat ha estat la de viatjar sense bitllet (20,62%), seguit de persones que posen els peus als seients (13,40%), música alta (12,37%), vagabunds i músics ambulants (10,65%) i gent a terra (8,59%).

La línia que més alertes ha generat ha estat la de Barcelona-Vallès, amb 70 avisos (un 63,64%), respecte dels 40 de la línia Llobregat-Anoia (36,36%).

Aquest sistema, que està en marxa des del 26 de juliol, permet seleccionar entre 12 actituds incíviques, indicar la línia que es viatja, i opcionalment, el vagó, i activa directament un protocol al centre de comandament. De fet, abans d'ahir, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va garantir la seguretat i discreció d'aquelles persones que facin ús de la nova aplicació de mòbil que ha posat en marxa Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) per denunciar conductes incíviques en vagons i estacions. Amb aquesta nova eina, que es pot descarregar gratuïtament, FGC vol oferir als usuaris una forma fàcil d'avisar de conductes no permeses sense necessitat de córrer el risc que els infractors els responguin amb intimidació.

En la majoria de casos la incidència es gestiona amb una primera advertència als infractors i si no canvien d'actitud poden acabar multats amb fins a 300 euros. Aquesta aplicació permetrà fer front a l'incivisme, que costa pràcticament 2 milions d'euros.