La Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes (Ceapa) i la Confederació Catòlica d'Associacions de Pares de Família i Pares d'Alumnes (Concapa) consideren "excessiu" que es cobri fins a tres euros al dia als escolars que a partir del pròxim curs decideixin menjar de 'tupper' per usar el menjador, tal com ha anunciat aquest dijous la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat.

En declaracions a Europa Press, el president de la Ceapa, Jesús María Sánchez, ha qualificat de "barbaritat" i de "presa de pèl" la mesura, al subratllar que els preus dels menús escolars no són molt més elevats.

A més, ha indicat que, si aquesta mesura s'aplica a Catalunya o fins i tot s'estén a altres comunitats com València, on també es permetrà portar 'tupper' als alumnes a partir del pròxim curs o Madrid on s'està estudiant, les famílies que decideixin no portar el seu fill al menjador i enviar-lo a classe amb la carmanyola "notaran molt poca diferència".

En qualsevol cas, ha admès que Ceapa ja pensava que es podria donar aquesta possibilitat i temia que escalfar els menjars portats de casa al menjador dels col·legis "no anava a ser gratis".

Per a Sánchez, aquesta mesura és "un intent més per part del Govern i de les comunitats autònomes governades pel PP d'acabar amb l'escola pública: "És un atac clar cap a l'escola pública i a les famílies que portem els nostres fills a aquests centres", ha afegit.

SOLIDARITAT I MENOR MARGE DE BENEFICIS

Per la seva banda, el president de Concapa, Luis Carbonel, ha insistit que no li sembla bé la mesura perquè, segons ha recordat, moltes de les famílies que han optat pel 'tupper' "ho fan per dificultats econòmiques".

"Em sembla excessiu cobrar aquesta quantitat per ocupar l'espai del menjador o usar el microones", ha insistit, i alhora ha apostat perquè aquesta situació de crisi possiblement obligui les famílies a replantejar-se la possibilitat de fer a casa un esmorzar més complet, com succeeix a Anglaterra, de manera que el menjar es faci al tornar a casa del col·legi.

Tot i això, ha assenyalat que no veu malament que es doni l'opció en els col·legis perquè els pares decideixin lliurement "què, com i on" han de menjar els seus fills, tot i que creu que poden donar-se problemes pràctics en relació amb el menjar dels més petits, que necessitaran supervisió.

Per a Carbonel, part de la solució a la greu crisi per la qual travessa la societat espanyola i que afecta els pares d'alumnes, està en el fet que les empreses relacionades amb l'escola --càtering, editorials, uniformes-- redueixin els seus marges de beneficis, i en la solidaritat entre les famílies.

"Crec que de la crisi només sortirem amb solidaritat social i familiar", ha remarcat.