El Govern va culpar ahir l'executiu de Mariano Rajoy de la situació de falta de liquiditat econòmica de la Generalitat, que li ha impedit pagar a les entitats socials del Tercer Sector. L'oposició va considerar insuficients les explicacions. Els consellers d'Economia i de Benestar i Família, Andreu Mas-Colell i Josep Lluís Cleries, respectivament, van comparèixer a la Diputació Permanent del Parlament per donar explicacions sobre els diners que al juliol no es van transferir a entitats socials concertades que presten serveis d'atenció a les persones. Segons Mas-Colell, la Generalitat pateix "una crisi de tresoreria" que comporta problemes de falta de liquiditat, i després de demanar disculpes a les entitats socials, va assenyalar que la situació es complica per "la falta de mecanismes que permetin proveir de recursos a la Generalitat amb la tranquil·litat suficient". Va afegir que "Catalunya paga molts impostos a l'Estat Espanyol, i si Espanya té raons per reclamar la col·laboració d'Europa, Catalunya té moltes més per demanar-la de l'Estat".

Després de reiterar que l'únic "banc" al qual pot recórrer ara mateix la Generalitat és l'Estat, va urgir el Govern espanyol a crear formalment els fons de liquiditat per a Comunitats, ja que si no, va dir, no hi ha garanties d'evitar que els problemes de la Generalitat "es repeteixin cada mes".

El conseller Cleries va puntualitzar que no hi ha "un impagament" de diners al Tercer Sector sinó "un ajornament", i va precisar que es deuen 70 milions d'euros a les entitats socials concertades amb el seu departament. A més, tan ell com Mas-Colell no van precisar quantitats concretes respecte als diners que deuen a entitats concertades amb els departaments de Salut i Ensenyament.

Per la seva banda, la sanitat concertada va xifrar en 345 milions el que el Govern li deu en concepte dels serveis que ha prestat el juliol, mentre que l'educació concertada estima que els impagats de juliol ronden els 10 milions. Ho van expressar fonts de les patronals del sector, i aquestes dades se sumen als 70 milions que el Govern ha reconegut que deu a les entitats socials. El sector sanitari també va alertar que la Generalitat encara no havia pagat el 25% de les factures que van vèncer en el mes d'abril. Segons les patronals de l'educació concertada, el Govern català no els ha pagat els mesos des del maig, per la qual cosa en total, el deute de la Generalitat amb el sector rondaria els 30 milions, estimen les esmentades fonts. La sanitat concertada catalana gestiona el 80% de la xarxa hospitalària i el 20% dels ambulatoris i, pel que fa al sector educatiu, té unes 20.000 aules.

Les alternatives

L'entitat sense ànim de lucre Mifas, que representa a les persones amb discapacitat física de les comarques gironines, es troba en un procés de negociació "per aconseguir un crèdit". Així ho va explicar ahir el president del grup, Pere Tubert, que va assenyalar que el crèdit bancari "ha de servir per fer front als deutes que tenim pendents", després de no rebre la subvenció mensual d'aquest juliol per part de la Generalitat.

Tubert va destacar que "hem rebut una certificació del deute" del Govern català, fet que ha permès tirar endavant "una negociació amb el banc per obtenir un crèdit", amb l'objectiu principal de poder pagar als treballadors les nòmines pendents, que són les que corresponen al passat mes de juliol. El president de Mifas va afirmar que "la intenció és abonar els salaris de juliol a mitjans de la setmana vinent". Pere Tubert va recordar ahir que l'impagament mensual de la Generalitat ha provocat "molts problemes i situacions d'angoixa" a les entitats socials.