Les entitats que promouen el català a la Catalunya Nord han aixecat les primeres crítiques contra la Generalitat per les retallades en les subvencions. Els col·lectius han donat a conèixer que la supressió arribaria finsa 200.000 euros. El diari L'Independant va obrir ahir l'edició de Perpinyà amb el malestar de les entitats amb un aclaridor "La Generalitat talla el subministrament a les associacions nord-catalanes".

El sentiment d'abandonament i de dificultats pels treballadors s'ha instal·lat entre els col·lectius que defensen la llengua i la cultura catalanes al Pirineu. "Aquest és un cop dur", assenyalava Pere Manzanares, fundador i sactualment cap de Ràdio Arrels, al diari francès.

Les associacions locals, que han rebut recentment una carta de la Casa de la Generalitat de Perpinyà, encara estan atordides. La Generalitat els ha reduït en més de 200.000 euros les seves aportacions. Només l'escola Bressola o l'escola Comte Guifré han salvat els mobles en rebre algunes subvencions particulars. La resta d'entitats asseguren que estan preocupats per salvar els llocs de treball que generen fins ara.

"Em sorprèn a mitges, hi havia senyals d'advertència, donada la difícil situació financera de Catalunya i la Generalitat", va dir Manzanares. Fa 2 anys ja, van rebre un primer avís amb retard en els pagaments i una disminució del 30% de la subvenció, que es va traduir en l'acomiadament d'un periodista. Des de llavors, han pogut tirar endavant però "que passen d'un 30% menys a la cancel·lació total és un cop dur". En l'actualitat, Ràdio Arrels compta amb cinc treballadors.

Pere Manzanares es va reunir amb funcionaris de la Generalitat de Catalunya a Barcelona per parlar del cas de Ràdio Arrels: "Fins i tot si veiem alguna cosa, estarà per sota dels 30.000 euros del 2011. Desitjariem rebre una subvenció perenne com La Bressola". L'entitat havia rebut en 2009 i 2010 la mateixa quantitat econòmica 43.500 euros anuals. La Bressola va rebre l'any 2011, a través de dues subvencions, 475.608 euros.

En conjunt les entitats nordcatalanes van rebre el 2011 fins a 647.730,11 euros de mans de la Generalitat. Les entitats que no són la Bressola van rebre 172.122,11 euros del total. Es precisament aquesta quantitat la que s'hauria decidit eliminar per aquest 2012.

El passat 22 de juny, el DOGC publicava les diferenst ajdues que van des dels 40.000 euros per Aplec fins 3.000 euros per l'Associació El Casal d'Arrià. L'Associació Arrels apareixi amb els 30.000 euros, que va citar Pere Manzanares. Omnium Catalunya Nord disposva al 2011 de 27.000 euros,

"Estem molestos, entenem la complicada situació del govern català, però la quantitat de la nostra subvenció (40.000 euros) en el pressupost de la Generalitat, això no és res", va dir Alain Baylac, al capdavant de l'Associació per a l'Ensenyament del català (Aplec), que dóna feina a 30 professors. "La nostra subvenció ja s'havia reduït a 20.000 euros, però ara la seva eliminació amenaça tota classes de català que tenim disponibles a les escoles del departament", va advertir Baylac.

Sentiment d'abandonament

L'Aplec ofereix 5.000 hores de classe en les escoles de Perpinyà,que depenen de l'Ajuntament i al conjunt del Departament, finançat en part per la subvenció de la Generalitat. Alain Baylac preveu la supressió pura i simple d'aquesta última: "Si no trobem solucions al setembre, anem a mantenir només els cursos a Perpinyà i els empleats que hi treballen allà".

L'Aplec d'espera bastant d'una trobada que s'haurà de fer a Barcelona: L'objectiu es mostra quin problema els suposa aquest falta de pressupost.

"El problema son les treballadors", adverteix Montserrat Biosca, representat d'Òmnium Cultural Nord. Per Hervé Pi, de "la Federació per la defensa de la llengua i la cultura catalanes" ha advertit el president de la Generalitat que per algunes associacions privades les subvencions són "essencials com l'Aplec, Arrels Ràdio o Omnium, perquè ensenyen i donen a conèixer el català. Se'ls ha demanat explicacions i no tenim ni tan sols diàleg. Hi ha una certa sensació d'abandonament. Abandonament cap els catalans del Nord i cap el català".