El president català, Artur Mas, va expressar ahir la seva confiança en el fet que el Govern pugui pagar a l'agost "una mica millor" que al juliol a entitats socials afectades per impagats i va urgir el Govern a crear el fons de liquiditat autonòmic per "ajudar" les comunitats amb problemes financers.

"Jo espero, i subratllo aquesta paraula, que a final d'agost puguem pagar una mica millor que al juliol. Això no és una garantia total, però espero que es pugui pagar una mica millor, perquè a final de juliol hi havia venciments i, a l'agost, això no passa amb la mateixa intensitat", va explicar Mas en declaracions a la premsa al Palau de la Generalitat.

Convé recordar que durant el mes de juliol hi va haver molt de rebombori perquè el Govern no va poder pagar a entitats socials i del tercer sector, sobretot aquelles que feien referència a la gent gran i discapacitats. El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries va xifrar els impagaments en 70 milions d'euros i va puntualitzar que es tractava d'"ajornaments" i que el Govern posaria serveis d'atenció als afectats durant el mes d'agost. A més, el setembre hi haurà una reunió on analitzarà la situació per intentar evitar canviar "el rumb de proximitat" en què es basen les polítiques socials de la Generalitat.

Així doncs, en aquest context d'explicacions, el president de la Generalitat va urgir a l'Executiu central a crear el fons liquiditat autonòmic que va ser anunciat "a bombo i platerets" per "ajudar" les comunitats autònomes amb problemes de tresoreria i que encara no s'ha posat en marxa.

Mas es va mostrar confiat en el fet que aquest fons de liquiditat pugui estar operatiu aviat i que el Govern pugui pagar "millor" i amb "més comoditat" els sectors socials concertats afectats pels impagats del mes de juliol.

No obstant això, el president de la Generalitat va avisar a l'Estat que no pot caure en la "temptació" d'utilitzar aquest fons com a excusa per a un "control polític" de Catalunya i va justificar aquesta advertència en la voluntat "màxima" de "transparència" i de "claredat" de la Generalitat.

Artur Mas, així mateix, va insistir en què "urgeix la seva creació amb la finalitat de millorar la liquiditat i poder pagar millor, i sense condicionants polítics" i va sentenciar que "si Espanya no ho vol (un control d'Europa), Catalunya tampoc".

Pacte fiscal

Per altra banda, el president de la Generalitat va anunciar que vol reunir-se al setembre amb el president del Govern, per abordar el pacte fiscal, i va avisar que no és un projecte en exclusiva de l'executiu català, sinó un "clamor" de la societat catalana.

"Hi haurà una petició clara per part del Govern. A Madrid s'ha d'entendre que no és la petició d'un govern, sinó que és la petició d'un país sencer", va sostenir en declaracions als periodistes després d'expressar el seu condol per la mort de l'historiador i polític Josep Maria Ainaud de Lasarte.

Va advertir a l'Estat que el seu executiu posarà "tota la carn a la graella" per reivindicar aquest projecte, que va recordar que té un ampli aval del Parlament, tot i que va admetre que existeix escepticisme entre la societat catalana sobre les possibilitats d'èxit d'aquesta demanda. Malgrat aquest escepticisme, va explicar que el Govern, quan es reprengui l'activitat política, demanarà a la societat catalana "pronunciaments explícits a favor del pacte fiscal" perquè Madrid entengui que no és només la demanda d'un govern i d'uns partits, sinó una demanda general de tot Catalunya.

Artur Mas va admetre que la Diada de l'11 de Setembre serà un bon dia per reivindicar el pacte fiscal, però va avisar que no es tracta d'una petició d'"un sol dia", sinó que és una gran reivindicació catalana que s'ha d'insistir setmana després de setmana.

El president també va recordar que, després d'aprovar-se el pacte fiscal en la Cambra catalana, va enviar al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, una carta adjuntant-li el model de finançament acordat a Catalunya, i va explicar que encara no ha rebut resposta del Govern, alguna cosa que ara com ara entén després de ser estiu.

El president català va admetre, així, que la Generalitat no espera que el pacte fiscal doni fruits a curt termini perquè ara a l'Estat "no hi ha diners, sinó deutes", i va avisar que el gran objectiu és que Catalunya surti del règim de finançament comú i per poder tenir un tracte bilateral amb l'Estat.

Després que als últims dies sectors de CDC i ERC s'hagin pronunciat sobre canvis d'aliances al Parlament després de l'estiu, Mas va considerar que es tracta de "polèmiques d'estiu molt pròpies del mes d'agost" i els va restar importància.

Mas va explicar, també, que aprofita el mes d'agost per fer "una sèrie de contactes discrets" per abordar temes com el pacte fiscal, però que no són ni amb el Govern ni amb l'oposició.