Les previsions indicaven que l'onada de calor ha de durar tres dies. Si es compleixen, l'últim és aquest dissabte. Així, Catalunya afronta l'hipotètic final de l'episodi després d'haver registrat temperatures de gairebé 42 graus en algun punt del país, com ara a Seròs (Segrià), on aquest divendres s'ha arribat a 41,8. És, de fet, a Ponent -també a les Terres de l'Ebre- on els termòmetres s'han enfilat més. A Batea (Terra Alta), per exemple, s'ha registrat una màxima de 41,2 graus. Però també s'ha patit calor al Pirineu. A Organyà (Alt Urgell) s'arribava a 41,6. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès des del dimecres 63 persones en relació a aquest episodi.

La predicció indica que aquest dissabte es manté la calor acusada a tot Catalunya, amb valors de temperatura màxima que estaran entre 36 i 41 ºC a la Depressió Central, Terres de l'Ebre i valls del Prepirineu occidental, entre 29 i 34 ºC al litoral i entre 33 i 38 ºC a la resta del territori. Bufarà vent variable amb estones de component oest fluix a l'interior i marinada entre fluixa i moderada a la resta.

Diumenge, en canvi, la temperatura baixarà entre 2 i 5 ºC en general. Aquest descens es notarà més a l'interior, tot i que en alguns punts de Ponent i de l'extrem sud encara es podrà superar el llindar de calor. Bufarà tramuntana entre fluixa i moderada a l'Alt Empordà i mestral fluix amb cops moderats a la vall de l'Ebre, però acabarà girant a component est durant la tarda. Dilluns la temperatura s'acabarà de normalitzar arreu, tot i que al llarg de la setmana vinent tornarà a remuntar lleugerament. Pels propers dies no es preveu cap episodi de precipitacions, tot i que tant dissabte com diumenge és possible algun ruixat aïllat a punts del Pirineu i de la resta del terç oest, que localment podria ser en forma de tempesta.

Temperatures rècord

Aquest divendres, que els mapes de previsions indicaven com a punt àlgid de l'onada de calor, diverses localitats d'arreu del territori han trencat la barrera dels 40ºC. A Torres de Segre (Segrià) i a Torroja del Priorat (Priorat) s'ha registrat una màxima de 40,5ºC, segons dades de les estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). A Horta de Sant Joan (Terra Alta) i a Isona i conca Dellà (Pallars Jussà) s'han quedat a una dècima menys, 40,4ºC mentre que a Alcarràs (Segrià) s'han registrat 40,2ºC.

A Margalef (Priorat) i Aitona (Segrià) també han arribat als 40ºC i altres municipis com Maials o Artesa de Segre (Segrià) s'han quedat a les portes d'aquest llindar, amb 39,9ºC i 39,6ºC, respectivament.

Més enllà d'aquestes temperatures, convé destacar que la majoria de poblacions catalanes -a excepció d'algun punt de primera línia de la costa del Maresme i Tarragona- han registrat temperatures entre els 30 i els 38 graus.

Els registres de temperatura màxima de divendres han suposat nous rècords de temperatura màxima en algunes estacions gestionades per l'SMC. Concretament, a 8 de les 127 estacions que tenen com a mínim 10 anys de dades a poblacions com Organyà (Alt Urgell), Gisclareny (Berguedà), Margalef (Priorat), Ascó (Ribera d'Ebre) o Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre).

Pel que fa a precedents d'uns registres de temperatura tan elevats a l'interior del país, fa 5 anys que una calorada similar a aquesta va afectar Catalunya (entre els dies 27 i 29 d'agost de 2007), provocant també temperatures superiors als 40 ºC a diverses zones de les comarques de ponent. Els valors màxims d'aquell episodi van ser lleugerament inferiors als d'avui, amb 41,2 ºC tant a Castellnou de Seana (el Pla d'Urgell) com a Seròs (el Segrià).

Anteriorment, algunes de les calorades en les quals el termòmetre va pujar per sobre dels 40 ºC a diverses zones del país es van produir el juliol del 2005, l'agost del 2003 (quan la temperatura elevada va ser especialment persistent) o bé el primer dia d'agost del 2001.

Activat el pla per a incendis forestals

Protecció Civil manté activada la fase d'alerta del pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat) per l'elevat risc d'incendi forestal generalitzat a tot Catalunya. Entre d'altres mesures excepcionals, s'ha tancat l'accés a onze massissos muntanyosos per precaució.

També es manté des de dimecres la fase d'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) pels possibles efectes de la onada de calor en la població.

Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indiquen que l'onada de calor no començarà a remetre fins diumenge tot i que auguren que aquest dissabte no se superaran els pics de les màximes rècord d'aquest divendres.

En l'àmbit sanitari, Salut Pública manté activat el Pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la Salut (Pocs) en fase 2, el màxim previst. En aquest sentit, cal destacar que el SEM havia atès des de dimecres i fins a aquest divendres a les vuit del vespres 63 persones amb patologies que podrien estar relacionades amb les altes temperatures.