El Govern català ha retallat el pressupost del Pla d'Actuacions Industrials i Empresarials per a aquest any a la meitat, passant dels 204 milions previstos a uns 100, destinats sobretot a sous i subvencions, mentre que s'han retallat 100 milions que anaven destinats a crèdits per a empreses. El director general d'Indústria, Joan Sureda, va explicar que el pressupost havia hagut de reduir-se a causa de a la falta de finançament de la Generalitat, però va assenyalar que els crèdits s'havien substituït per avals, que no requereixen una injecció de diners immediata. Tot i aquesta reducció, Sureda va assegurar que el rendiment serà semblant, ja que hi ha moltes actuacions que es poden fer sense diners.

"Perdre diners fa mal, però el rendiment serà semblant al qual podríem haver tret amb aquests diners, fent les coses de manera diferent, amb més creativitat i prioritzant més", va argumentar. Sureda, a més, va indicar que la part operativa del pressupost -sous, subvencions- gairebé no s'havia reduït, però s'havien perdut 100 milions destinats a crèdits que s'instrumentaven a través de l'institut Català de Finances (ICF). "S'han perdut per una obvietat: si la Generalitat té uns problemes terribles per finançar-se, no pot fer de banc", va justificar.

A canvi, la Conselleria d'Empresa i Feina ha impulsat una línia d'avals, amb la qual no han d'injectar diners a curt termini però sí assumeixen un risc futur que confien a poder cobrir si cal quan la situació financera de la Generalitat millori. "Si la companyia no paga, caldrà assumir aquest risc, però l'assumim perquè el que està passant no pot durar sine die, i quan ens trobem amb aquest risc, la situació estarà normalitzada i podrem fer front a aquests problemes eventuals", va explicar.

Les subvencions

El que sí s'ha mantingut és el pressupost per a subvencions, que es destinen sobretot a projectes innovadors i d'internacionalització. Pel que fa a la internacionalització, el Govern treballa amb l'objectiu d'augmentar un 4 % anual el nombre d'empreses catalanes exportadores, partint del fet que actualment hi ha unes 15.000 que venen els seus productes a l'exterior regularment.

Així, aquests recursos es destinen a orientar i sensibilitzar les empreses, i a acompanyar-les en el procés de començament de l'exportació, i una part important també es destina als 34 Centres de Negocis que ACC1O té a tot el món, i que ajuden empreses catalanes a internacionalitzar-se i també treballen per captar inversió estrangera per a Catalunya. Pel que fa a la innovació, el Govern fomenta projectes consorciats d'investigació, en els quals l'empresa ha d'aportar la mateixa quantitat de diners que la Generalitat. Alhora, part d'aquests recursos van a parar també als centres tecnològics i d'investigació, ja que la majoria són deficitaris.

L'objectiu de la Generalitat és impulsar la seva fusió perquè guanyin massa crítica i deixin de ser dependents dels diners públics, i molts dels centres petits ja s'han adherit a centres més grans i el pròxim pas és fusionar alguns dels principals centres tecnològics. Segons Sureda, ara mateix hi ha dos processos de fusió iniciats "bastant avançats": la fusió de Leitat i Ascamm i la de Cetemmsa i Barcelona Digital, que es podrien tancar en els pròxims mesos.