El Govern treballa perquè el fons de liquiditat autonòmica pugui estar funcionant en les pròximes setmanes, conscient de les necessitats de les comunitats que es volen acollir al mateix per fer front als seus venciments de deute.

Segons van confimar fonts del Ministeri d'Hisenda, els detalls sobre el funcionament i la dotació del fons es concretaran com més aviat millor, amb la idea que el mecanisme aprovat en el Consell de Ministres del 13 de juliol pugui estar en marxa en unes setmanes.

Dotat amb 18.000 milions d'euros, el fons ha de servir per alleujar les necessitats financeres d'aquelles comunitats autònomes que troben serioses dificultats en els mercats per trobar liquiditat. Fins ara, la Comunitat Valenciana, Múrcia i Catalunya han anunciat la seva intenció d'acollir-s'hi.

Dijous, el president català, Artur Mas, va urgir el Govern espanyol a posar ja en marxa el fons de liquiditat autonòmic per "ajudar" les comunitats amb problemes financers i va expressar la seva confiança en què el Govern pugui pagar a l'agost "una mica millor" que al juliol a entitats socials afectades per impagats.

Per altra banda, la portaveu del Grup Socialista al Congrés, Soraya Rodríguez, va considerar que el fons "no és tal", sinó que és un "fons de liquidació" dels principals serveis que presten les comunitats, com l'educació, la sanitat o els serveis socials. La portaveu també va dir que l'executiu de Mariano Rajoy vol la clau de tots aquests serveis "per tancar-los, per ajustar el dèficit públic, que és com un mantra i l'únic pla econòmic que té aquest Govern".

Segons el Govern central, dels 18.000 milions d'euros amb els quals comptarà el fons, 8.000 procediran del crèdit d'un grup de bancs, 6.000 milions més de Loteries de l'Estat i la resta, de les emissions del Tresor Públic. Aquest últim emetrà a partir de 2013 el deute de les comunitats autònomes que s'adhereixin a aquest fons, però els imposarà unes condicions que es preveuen força estrictes.