Les famílies catalanes que ho sol·licitin podran accedir a les dades d'altres famílies que participin en el mateix procés de preinscripció escolar per detectar possibles casos de frau en aquest procés.

En aquest sentit, la directora general d'Atenció de la Família i a la Comunitat Educativa de la Generalitat, Meritxell Ruiz, va declarar mitjançant una entrevista que les famílies que desitgin verificar les dades d'altres nuclis familiars només hauran de sol·licitar-ho al col·legi. "Hauran de signar un paper conforme volen veure les dades, perquè les altres famílies també han de saber que s'ha accedit a les seves dades", va explicar Ruiz, que a més a més també va detallar que es mostrarà el nom, cognom i la direcció d'una o de totes les famílies que s'hagin preinscrit i matriculat en un mateix curs.

Dades "no íntimes"

Segons Ruiz, es tracta de dades "no íntimes", ja que en cap cas es donarà accés a informació com la renda familiar ni les discapacitats. La Conselleria d'Educació ha enviat als col·legis i instituts aquestes instruccions perquè sàpiguen com han d'actuar en cas de rebre peticions sobre aquesta qüestió concreta. D'altra banda, Ruiz va concretat que aquesta nova normativa és el resultat de la conjunció de la llei de protecció de dades i el règim jurídic i de procediment de les administracions públiques, que dóna dret a accedir a la informació de qualsevol procés en el qual es concorre.

D'aquesta manera, les famílies que ho desitgin podran sol·licitar aquesta informació durant tot el procés de preinscripció i matrícula escolar si sospiten que alguna família ha pogut falsejar el seu domicili, el que és més fàcil de detectar en els pobles més petits amb diverses escoles.

"Ho hem aclarit per poder posar els drets de cadascun i com pot realitzar-se aquesta consulta. A partir d'aquí, nosaltres entenem que ho pot fer tothom", va ressaltar la directora general d'Atenció de la Família i a la Comunitat Educativa.

A més a més, Ruiz va explicar que en el cas d'existir la sospita de frau cal posar-ho en coneixement de l'Administració, que s'encarrega de reclamar a l'Ajuntament que verifiqui que la persona viu en un determinat domicili. "Si no visqués en aquest domicili, aquest alumne perdria la plaça, però si el curs hagués començat, se'l deixaria acabar fins a l'any següent, quan hauria de tornar a participar en el procés de preinscripció", va aclarir Meritxell Ruiz.