A principis de juliol saltava la polèmica. La Generalitat decidia deixar sense berenar els presos catalans com a mesura d'estalvi. Malgrat les crítiques dels grups de l'oposició, el Govern català no ha fet cap pas enrere i els presos catalans ja no gaudeixen d'aquest àpat.

Darrere aquesta mesura s'hi amaga l'elevat cost de l'administració penitenciària catalana. Segons publicava El Mundo, el cost diari per intern en els centres catalans ronda els 11 euros mentre que en la resta de l'Estat espanyol costa 3,6 euros de mitjana. La Generalitat inverteix, doncs, el triple que a la resta de l'Estat en alimentar els presos. Catalunya és a hores d'ara la única comunitat autònoma que té cedides les competències en matèria penitenciària. Una particularitat que costa cara a l'administració ja que no és el mateix gestionar una població de reclusos que supera les 60.000 persones -en el cas dels presos que depenen del Ministeri de l'Interior- a una altra que se situa al voltant de 10.500 interns que es troben en els 14 centres penitenciaris que hi ha actualment a Catalunya.

Les característiques de l'administració penitenciària catalana fa que els costos derivats del servei d'alimentació pugin, ja que el nombre de presos és més baix que a la resta de l'Estat. Mentre a Catalunya s'usa un servei de "càtering" per cobrir aquest servei, el Ministeri d'Interior fa ús dels tallers productius, segons recollia el mateix rotatiu. Gràcies a aquest sistema es poden reduir els costos ja que en els tallers productius hi participen de forma directa els interns, instruïts per un cuiner professional. El "càtering" a les presons catalanes suposa una elevada factura per a la Generalitat. Segons recullen els Pressupostos per aquest 2012, la secretaria general de Serveis Penitenciaris dedicarà un total de 13.507.106 euros als serveis de menjador -inclou els interns i els funcionaris de presons-.

La Generalitat ja ha reduït de forma dràstica aquesta partida. En només un any l'ha retallat un 50% ja que durant el 2011 es van dedicar 27.375.901 euros per aquest concepte.

Sense entrepà

Diferents presons de Catalunya ja no disposaven de berenar abans que la Conselleria de Justícia apliqués la última retallada, per estalviar uns dos milions d'euros eliminant un àpat. Segons van denunciar diversos sindicats, almenys cinc presons mai han disposat de l'entrepà de mitja tarda, entre les quals hi ha la Model de Barcelona, la de Ponent de Lleida, la de Brians número u a Sant Esteve de Sesrovires i, a les comarques gironines, hi ha el cas de dos centres penitenciaris més: Figueres i Girona. Es tracta de presons que tenen un sistema de càtering antic, segons Justícia.