La vicepresidenta del Govern i presidenta de la Generalitat en funcions, Joana Ortega, va alertar ahir que hi haurà més expedients de regulació d'ocupació (ERO) d'empreses públiques. En declaracions a Catalunya Ràdio, Ortega va assegurar que vol reduir al màxim els acomiadaments, però va apuntar que hi ha plantilles "que han estat sobredimensionades en els darrers anys". Pel que fa a la reducció dels sous dels funcionaris i treballadors públics, no va poder aclarir si es mantindrà o no l'any que ve, tot i recordar que el Govern només volia que durés un any. "Hem de veure com evolucionen els pressupostos de l'Estat i a partir d'aquí veurem. No puc dir sí o no", va apuntar.

Ortega va defensar un aprimament del sector públic, però sempre des del consens i reduint tot el que es pugui els acomiadaments. En aquest sentit, va posar l'exemple d'algunes empreses de l'ICS, que havien fet reduccions temporals de jornada per evitar que treballadores es quedin sense feina. En preguntar-li per si hi haurà més ERO, va confirmar que sí, que se n'hauran de fer més. "Hi haurà vàries empreses més", va dir. Ortega, a més, va recordar que s'especulava amb l'ACA, però que hi havia "moltes empreses públiques que han estat sobredimensionades en els darrers anys". Pel que fa als sous dels treballadores públics, va assegurar que intentaran evitar-ho, però no va poder garantir si l'any que ve es tornarà a repetir la retallada.

D'altra banda, Ortega va demanar la unitat dels ciutadans i les forces polítiques catalanes per afrontar el que va considerar com l'"afany recentralitzador" del Govern del PP, i defensar el pacte fiscal proposat pel Parlament. Segons que va indicar Ortega en unes declaracions a Catalunya Ràdio, encara que el Govern confia poder negociar amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, el pacte fiscal, "hem de ser conscients que la força ens vindrà de Catalunya". Va subratllar, en aquest sentit, la necessitat que, des de Catalunya, s'evidenciï la màxima unitat possible entorn de l'objectiu de la proposta de pacte fiscal aprovada pel Parlament el juliol passat, i va secundar les crides fetes en el mateix sentit pel president de la Generalitat, Artur Mas.

Ortega també va rebutjar ara per ara unes eleccions anticipades, ja que només han de ser "l'últim resort" en cas que l'executiu català no pugui avançar o es trobi en una situació "d'inacció". També va rebutjar apostar per un únic soci parlamentari.