Una nova onada de calor arriba aquest divendres a Catalunya per quedar-se durant tot el cap de setmana. L'augment de la temperatura serà progressiu i s'espera que s'assoleixin temperatures d'entre 35 i 39ºC a Ponent i Terres de l'Ebre -puntualment per sobre-, entre 33 i 38ºC a la resta de l'interior i al Prelitoral, i entre 28 i 32ºC al litoral. Aquest quart episodi d'altes temperatures de l'estiu arriba en un moment en què els boscos estan "fregits, rostits i molt secs", en paraules del conseller d'Interior, Felip Puig. El risc és extrem i per això es fa una crida a la precaució, prudència i prevenció. El Govern ha tancat l'accés a nou massissos i ha suspès autoritzacions per realitzar activitats agrícoles.

Des de la passada mitjanit, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha tancat l'accés a nou massissos i ha suspès autoritzacions per realitzar activitats agrícoles arran de l'onada de calor i l'elevat risc d'incendi. La sequedat dels boscos ha portat Agricultura a activar el nivell 3 del Pla Alfa en 226 municipis amb alt nivell de risc.

Com a mesura especial de prevenció, en el marc del Pla Alfa 3, el Departament d'Agricultura ha restringit l'accés als massissos de les Gavarres, a Girona; al massís dels Ports Tortosa Besseit, Tivissa Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i la Serra de Cardó Boix, al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, i al Montsec d'Ares, Montsec de Rubies-Sant Mamet i Rialb-Serra d'Aubenc a Ponent.

Mentre duri l'episodi es reforçarà la vigilància coordinada dels cossos d'Agents Rurals, de Mossos d'Esquadra, de Bombers, de les Associacions de Defensa Forestal i de les Diputacions Provincials per tal d'optimitzar els recursos existents.

A més, queden suspesos tots els permisos especials per a activitats agrícoles als municipis de les comarques de l'Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Conca de Barberà, Garrigues, Gironès, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Priorat, Ribera d'Ebre, Segarra, Selva, Solsonès i Terra Alta.

En aquests municipis queden suspesos tots els permisos especials per a activitats que poden generar perill d'incendi forestal, com generar restes vegetals, feines agrícoles (excepte llaurar els camps), tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i obra civil a menys de 500 metres del bosc.

A banda d'això, en aquests municipis se suspèn l'activitat cinegètica de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques relacionades amb festes majors.

La resta del territori de Catalunya (llevat de la Val d'Aran) també es veurà afectada per l'episodi calor, el qual implica que també hi haurà un alt risc d'incendi forestal.

També es mantindrà activat un dispositiu de vigilància aèria en el qual hi participaran de manera coordinada tots els mitjans disponibles dels Departament d'Agricultura i d'Interior.

A les zones no afectades pel Pla Alfa 3, es recomana extremar totes les precaucions i seguir especialment els consells de prevenció i de Protecció Civil, com ara evitar anar a les zones forestals durant les hores de màxima insolació, evitar qualsevol acció que pugui generar un incendi forestal, evitar la circulació de vehicles a motor i les de maquinària en zones forestals, o no utilitzar bufadors, serres radials o altres eines que puguin generar guspires o sobreescalfaments.

Previsió d'aquest divendres

Aquest divendres les temperatures es mouran entre els 28 i 33ºC al litoral i Pirineu i entre els 32 i 37ºC a la resta, tot i que localment seran més altes a ponent. El vent bufarà fluix i de direcció variable a les primeres hores del matí i al final del dia. La resta de la jornada, el vent serà de component sud fluix amb cops moderats, més reforçat al litoral nord i al prelitoral sud durant la tarda.

100 atesos per calor en el darrer episodi

Durant la darrera onada de calor, la setmana passada, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va atendre un centenar de persones amb patologies que podrien estar relacionades amb les altes temperatures.

Prudència a la carretera les hores de més sol

El Servei Català de Trànsit (SCT) demana a la ciutadania que eviti desplaçaments innecessaris durant les hores de més sol. Així mateix, dona una sèrie de consells bàsics com revisar l'equipament del vehicle abans d'iniciar un trajecte, atès que les condicions tècniques poden veure's afectades per les elevades temperatures.