El Govern del PP "aprofita la crisi com una justificació pragmàtica i una excusa política" per acabar amb un sistema autonòmic que "ideològicament detesta", assegurava ahir un article del diari britànic Financial Times. El text, firmat per David Gardner, recull la reivindicació pel pacte fiscal i compara la situació de Catalunya amb la del País Basc, on destaca que s'han mantingut els deutes sota control. L'article indica que el debat sobiranista a Catalunya és "més radical" des de la sentència de l'Estatut, però avisa que la classe política catalana en diu "una de freda i una de calenta". Segons el text, Rajoy "testarà fins al límit" aquesta "ambigüitat" amb la independència.

Sota el títol "Espanya: autonomia sota pressió", el text recorda que la creació del sistema autonòmic després de la dictadura franquista es va fer en gran part per frenar les reivindicacions nacionalistes de catalans i bascos, però assegura que no ha funcionat perquè s'ha optat pel cafè per a tothom. "El compromís, desplegat a la constitució del 1978, era oferir uns termes aparentment similars per a tothom. Cada regió podia esdevenir "autònoma" per ocultar la restitució dels drets de les "nacionalitats històriques" -una desviació al voltant de la paraula "nació", que només podia ser l'única i indissoluble Espanya"-, descriu l'article del rotatiu nord-americà.

Com ja havia fet en articles anteriors, el Financial Times també recull la reivindicació catalana del pacte fiscal, i destaca que Catalunya dóna a Espanya cada any l'equivalent al 9 % del PIB. El text cita també l'assessor econòmic del president Artur Mas, Heribert Padrol, que alerta que Espanya vol aplicar amb les autonomies el mateix model de control que Europa exerceix amb els països rescatats.