Wikileaks ha fet públics a la xarxa set correus electrònics la consultoria d'intel·ligència nord-americana Stratfor que treballa pel govern dels Estats Units i empreses privades, els quals analitzen l'independentisme català. Els documents parlen, entre altres temes, de la retallada de l'Estatut del 2006 per part del Tribunal Constitucional espanyol i equiparen el moviment nacionalista català amb l'escocès, actiu i no violent.

Stratfor, més coneguda com la CIA a l'ombra, veu Catalunya com un possible futur estat. Això és el que determina un informe elaborat per un grup d'analistes que consta entre els correus electrònics difosos per Wikileaks. L'informe situa l'independentisme català al nivell d'Escòcia i per sobre el basc, concretament situa Catalunya en el grau tres en una classificació de regions secessionistes, un nivell en què l'independentisme "és un objectiu declarat però la regió no farà servir la violència per aconseguir-lo".

Aquests documents, que ha destapat un reportatge del diari Ara, i que Wikileaks ha fet públics, també fan referència al seguiment que l'agència nord-americana fa de la retallada del Tribunal Constitucional espanyol a l'Estatut d'Autonomia. Segons una analista, d'acord amb la decisió de l'alt tribunal "Catalunya no és una nació, el català no pot ser la principal llengua de Catalunya, l'autonomia pressupostària es redueix considerablement. No queda gran cosa a l'Estatut".