L´abat de Montserrat, Josep Maria Soler, va advertir ahir que el "preu humà" que comportaria el projecte Eurovegas "no es pot superposar a cap hipotètic benefici econòmic" i va defensar que cal tornar als valors del treball, l´esforç, l´amor a la terra i el respecte a la persona per sortir de la crisi. "No podem afavorir pràctiques que portin a la degradació de la dignitat de les persones o les aboquin a agredir la seva salut corporal i psicològica", va exposar en un comunicat. "És prou sabut que el món del joc és vidriós, i que sol tenir aparellat el foment de la ludopatia, la difusió de la toxicomania, la presència de la prostitució i, fins i tot, en alguns casos, del tràfic de persones", va alertar.

El religiós va assegurar que només es trobarà una sortida sostenible a la crisi "si aconseguim generar una nova cultura fonamentada en un humanisme que torni a donar a la societat els valors que han sostingut i han fet progressar la dignitat de les persones". "Aquests valors no es troben reflectits en projectes com Eurovegas", va sentenciar Soler en referència a la possible construcció del macrocomplex d´oci. Soler es va preguntar: "Volem que Catalunya sigui un centre mundial del joc? A quin preu? La possible creació d´uns llocs de treball, assegura la transparència ètica de tot el que comporta? I, encara, convé afavorir i promoure realitats que, per desgràcia, ja existeixen a casa nostra i de les quals sabem els perills que comporten?"

El pare abat de Montserrat va exposar que hi ha qui preveu que el projecte contribuirà al desenvolupament econòmic i a la creació de llocs de treball directes i indirectes però, d´altra banda, "hi ha qui qüestiona "de manera fonamentada" l´eficàcia "real" d´aquestes previsions". A més, "també hi ha motius d´ordre moral, d´ordre ecològic, polític, ?mediambiental i dubtes sobre la transparència del promotor privat" que qüestionen la construcció del complex.

Per refermar la idea que "el preu humà que comportarà Eurovegas no es pot superposar a cap hipotètic benefici econòmic", Soler va argumentar que "el nostre poble no pot veure exempcions tributàries i legals a favor de propostes de negoci que no dignifiquen les persones i menys encara quan intenta esforçar-se per fer remuntar les pròpies iniciatives empresarials".

L´atur, "suport" al complex

La revista The Athlantic Monthly, una prestigiosa revista de Boston (EUA), publicava ahir que el magnat dels negocis nord-americà Sheldon Adelson considera que l´alt nivell d´atur a Espanya li "garanteix" suport governamental per a l´Eurovegas pel que rivalitzen Madrid i Catalunya. Segons l´article de la versió digital de la revista, els 250.000 llocs de treball que promet Adelson per construir els 12 complexes, nou teatres, sis casinos, tres camps de golf i l´estadi que comprenen el projecte estan "clarament inflats". En principi, la inversió prevista serà de 35.000 milions d´euros.

Rivalitat Catalunya-Madrid

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, va limitar-se a fer un gran somriure quan els periodistes li van preguntar si finalment seria Madrid que albergarà l´Eurovegas. "Read my lips" (llegiu els meus llavis), va dir en anglès la presidenta madrilenya quan els periodistes li van demanar que fos més precisa sobre l´opció que havia triat el magnat Adelson, i tot seguit va somriure. "No ho heu interpretat?", va insistir Aguirre referint-se a l´expressió i va afegir: "Doncs no tinc res més a dir... de moment", pronunciant molt a poc a poc les dues últimes paraules.

Estava previst que l´empresa del magnat Adelson, Las Vegas Sands, revelés l´1 de setembre el lloc on es construiria el complex d´oci, però dimecres un portaveu va anunciar que ajornaven la decisió fins la primera quinzena d´aquest mateix mes, sense especificar-ne la data.

A més, el mateix portaveu va assenyalar que un cop s´adopti la decisió final sobre si el projecte anirà a Barcelona o a Madrid, Las Vegas Sands ho comunicaria primer als governs autonòmics madri?leny i català i que després faria públic el comunicat. Els assessors de comunicació del projecte creuen que l´empresa elaborarà un argumentari per donar suport a la seva decisió sobre la ciutat i el territori escollit per albergar Eurovegas.