El portaveu del Govern, Francesc Homs, va alertar que la Generalitat tindrà "un problema majúscul" si els diners del Fons de Liquiditat Autonòmic (5.023 milions) no arriben aquest mes de setembre. Homs va indicar que no tenen "la certesa" que es pugui posar en marxa "durant els propers dies". Alhora, el portaveu va carregar contra l'anterior Executiu responent les declaracions que dimarts va fer el president parlamentari del PSC, Joaquim Nadal. Homs va assenyalar que els diners del fons seran "per pagar tot allò que vostès es van gastar", i va afegir que els membres de l'actual Govern han quedat "lligats de mans i peus".

El portaveu també va reconèixer que el que fa perdre capacitat d'autogovern és "haver gastat molt més del compte, i estàs a la mercè de bancs, que posen condicions, i del Govern espanyol, que posa condicions" en prestar diners.

Homs va assegurar també que no tenen previst fer nous ajustos abans de final d'any després de la petició d'ajuda al Govern, encara que va descartar donar cap tipus de garanties de cobrament a les entitats del tercer sector amb concert i també va explicar que la Generalitat no haurà de fer noves retallades abans que acabi l'any si "tothom fa el que ha de fer".

El Govern català no té la certesa que el fons es posi en marxa en els pròxims dies, impedint, d'aquesta manera, que la Generalitat pugui fer front als seus compromisos de pagament. Per exemple, el mes de juliol passat, l'administració catalana no va pagar els concerts i subvencions a les entitats que presten serveis socials per problemes de liquiditat i Homs va destacar que l'ajuda estarà destinada, majoritàriament, a cobrir els venciments de crèdits contrets en l'etapa de l'anterior govern tripartit i dels bons emesos per la Generalitat: "La part més important està destinada al deute que arrosseguem d'anys enrere. No són 5.023 milions extres". Per aquest motiu, va assenyalar que les dificultats de pagament de factures perduraran: "Les dificultats estan aquí. No volem donar esperances que no existeixen", va afirmar referint-se al pagament dels concerts establerts amb entitats del tercer sector i als proveïdors de la Generalitat.

Homs també va apuntar ahir que al Govern "no li ha estat gaire difícil" sol·licitar l'adhesió al Fons de Liquiditat: "No ho és si els diners són teus", va sentenciar Homs, al que va afegir que "ho han fet amb molta honra".

L'oposició vol explicacions

Partits de l'oposició com PSC i ERC van retreure ahir al Govern que es culpi el tripartit de la situació i no faci autocrítica. Els dos partits polítics van anunciar ahir que demanaran la compareixença al Parlament del conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, perquè expliqui la decisió de la Generalitat d'acollir-se al Fonsde Liquiditat.

La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Rocío Martínez-Sampere, va censurar que el Govern assenyali el tripartit com "el culpable de tots els mals" i no assumeixi responsabilitats. "No és veritat. El Govern ha d'abandonar la cantarella que tot és culpa del tripartit", va sentenciar després que el portaveu del Govern, Francesc Homs, hagués culpat a l'anterior govern d'esquerres de contraure els deutes que ara apressen Catalunya.

Per als socialistes catalans acudir al fons de liquiditat evidencia el fracàs de la política econòmica del govern d'Artur Mas, que aposta per una "austeritat malentesa que suposa una asfíxia absoluta" de l'economia catalana.

Per la seva banda, ERC també va carregar contra el Govern per assenyalar al tripartit com a únic responsable de la situació actual, i li va recordar al president Mas que porta gairebé dos anys al capdavant de la Generalitat aplicant "receptes que no han servit per reactivar l'economia".

La portaveu dels republicans, Anna Simó, va demanar a l'executiu català que deixi de mirar "el retrovisor", i se centri a impulsar mesures anticrisi efectives i a teixir acords amb l'oposició per aconseguir que els partits vagin de la mà.

Simó va concloure que sense "l'espoli fiscal" que té Catalunya a mans d'Espanya, i que ERC xifra en més de 16.000 milions anuals, la Generalitat no necessitaria acollir-se a un fons que els republicans asseguren que sí comportarà contrapartides.