La Generalitat mantindrà la mateixa atenció sanitària que fins ara a les 600.000 persones que a Catalunya perden la seva condició d'assegurat a partir de l'1 de setembre, mentre que els donarà un termini de sis mesos per regularitzar la seva situació. Amb aquesta fórmula, el Govern "compleix amb el Reial Decret que regula la condició d'assegurat, però va més enllà, seguint la convicció que la salut és un dret de la ciutadania i no depèn de si s'és beneficiari o no de la Seguretat Social", va explicar el conseller de Salut, Boi Ruiz. En el conjunt de l'Estat, 8 comunitats autònomes, entre elles dues governades pel PP, atendran els immigrants sense papers.

Segons les dades de l'any 2010 aportades per l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) i en funció del que estableix el decret del Govern, a Catalunya perden la condició d'assegurats a partir de l'1 de setembre unes 600.000 persones. D'aquestes, 180.000 són immigrants sense papers i la resta tenen la nacionalitat espanyola però són casos de persones amb rendes superiors a 100.000 euros -que no estan coberts segons el decret-, religiosos o alguns professionals liberals o persones que simplement han d'actualitzar les seves dades de residència.

Tots ells tenen garantida a Catalunya l'atenció primària, les urgències i l'atenció a les embarassades, però hauran de regularitzar la seva situació i passar una avaluació del Servei Català de la Salut (CatSalut) per accedir a l'atenció hospitalària especialitzada, amb l'objectiu d'evitar el turisme sanitari. No obstant això, els ciutadans que en aquests moments estan sotmesos a un tractament el podran acabar encara que perdin la seva condició d'assegurats de la Seguretat Social a partir de l'1 de setembre.

Entre les 420.000 persones amb nacionalitat espanyola que tenen targeta sanitària però perden la condició d'assegurats, la regularització de la seva situació, que cal realitzar en el termini de sis mesos, es farà de forma pràcticament automàtica quan passin pel taulell d'un Centre d'Atenció Primària (CAP). Una vegada posin al dia les seves dades de residència rebran un document similar a la targeta sanitària que els donarà la mateixa cobertura integral del Servei Català de la Salut (CatSalut), sempre que no mantinguin un nivell de renda superior a 100.000 euros, ja que per a aquests casos el decret els retira la cobertura sanitària pública.

Per altra banda, els immigrants sense papers (unes 180.000 persones) que tinguin targeta sanitària hauran d'acreditar que fa més de tres mesos que estan empadronats i, en aquest cas, se'ls proporcionarà un document, únicament vàlid a Catalunya, amb el qual tindran accés garantit a la primària. A partir del segon any de residència acreditada, els immigrants podran accedir a l'atenció especialitzada hospitalària no urgent una vegada s'hagin realitzat les pertinents comprovacions per descartar que no es tracti d'un cas de turisme sanitari. Els nouvinguts que portin menys de tres mesos empadronats a Catalunya tindran dret únicament al que estableix el decret del Govern: urgències per malaltia o accident, atenció a l'embaràs, part i postpart i assistència a menors de 18 anys.