El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha culminat a l'inici del curs el procés de renovació del socialisme català que va arrencar al desembre, en envoltar-se d'afins als llocs clau del grup parlamentari per "donar cos" a una alternativa de govern socialista davant CiU. Entre els damnificats hi ha els gironins Joaquim Nadal, que abandonarà la presidència del grup parlamentari, i Marina Geli, que deixarà de presidir una comissió parlamentària. Nadal serà substituit per l'exconseller de Governació Xavier Sabaté en una restructuració que també situa Jaume Collboni com a portaveu parlamentari en el lloc de Miquel Iceta.

"Els canvis són conseqüència lògica del congrés. La gent que està en la direcció del partit assumirà més responsabilitats en la del grup parlamentari", va anunciar ahir Navarro en roda de premsa, després de la primera reunió de l'executiva del PSC després de les vacances.

El líder socialista, que va comparèixer davant els mitjans després d'una reunió de tres hores, va explicar que el redisseny del grup parlamentari suposarà "un imprescindible canvi de rumb" i servirà al partit per "donar cos a l'alternativa" i imprimir un "nou ritme" amb l'objectiu de fer-la visible.

Dels canvis que ha efectuat Navarro al grup es desprèn que ha volgut envoltar-se d'afins, després de vuit mesos en els quals ha vist com es multiplicaven les crítiques a la seva gestió des de diferents sectors i plataformes del partit.

"No he fet canvis fins ara, ho reconec. Però avui els he fet i a partir d'ara no tornaran a sentir-me parlar de temes interns del PSC, ara parlarem del que interessa als ciutadans", va dir Navarro, que aspira que el debat deixi d'estar en les polèmiques internes del partit, com ha passat els últims mesos, i passar a dibuixar una oposició "molt clara" a CiU, denunciant la seva política de retallades.

Amb la reestructuració del grup parlamentari, el diputat Xavier Sabaté reemplaçarà com a president Joaquim Nadal i el portaveu del partit, Jaume Collboni, ho serà també del grup, en substitució de Miquel Iceta.

Collboni és un dels dirigents més pròxims a Navarro des que va assumir la primera secretaria, i pertany a la nova fornada de joves dirigents socialistes que han cobrat gran rellevància des del congrés de desembre.

Sabaté va ser conseller de Governació amb Pasqual Maragall i primer secretari del PSC de Tarragona, i a més coneix molt bé dos temes que Navarro ha volgut reforçar en el partit des que va assumir les regnes de la direcció: l'ecologia i el medi ambient.

Que Navarro ha volgut posar fi a les veus crítiques es reflecteix en el fet que tres dels dirigents que han plantat cara a l'actual direcció queden rellevats ara d'algunes de les seves funcions parlamentàries: l'exconsellera de Sanitat Marina Geli, l'exconseller d'Educació, Ernest Maragall, i la fins ara portaveu adjunta al Parlament, Laia Bonet.

Geli deixarà de presidir la comissió parlamentària d'assumptes institucionals, ja que ocuparà Higini Clotas, mentre que l'exconseller d'Educació, Ernest Maragall, abandonarà la presidència de la comissió d'afers estrangers, lloc que ocuparà Miquel Iceta.

Nadal substituirà el diputat Higini Clotas en la vicepresidència segona de la Mesa del Parlament, mentre que a Iceta li oferirà la direcció del partit un lloc destacat en les llistes per a les pròximes eleccions europees.

Joaquim Nadal es va limitar ahir a assenyalar que només acceptarà la vicepresidència del Parlament si hi ha una total conformintat per part de Clotas.

L'altra gran perjudicada del redisseny del grup parlamentari és Laia Bonet, que al congrés es va alinear amb Joan Ignasi Elena, el qual va pugnar amb Navarro pel lideratge del partit, al contrari del que van fer altres dirigents de la seva generació com Jaume Collboni o Rocío Martínez-Sampere, que van donar suport a Navarro.

Bonet deixarà de ser portaveu adjunta al Parlament, una responsabilitat que sí que seguirà exercint Martínez-Sampere, amb dues noves incorporacions: Montserrat Capdevila i Eva Granados.