L'Assemblea Nacional Catalana (ANC), organitzadora de la manifestació independentista de la Diada de l'11 de setembre, va suggerir ahir al president català, Artur Mas, que les pròximes eleccions al Parlament tinguin caràcter "plebiscitari" sobre la independència i que el 2014 es convoqui un referèndum. La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, i quatre membres més del secretariat de l'entitat -Blanca Serra, Soledat Balaguer, Marc Ricart i Ricard Gené- van ser rebuts en audiència al Palau de la Generalitat pel propi Mas, amb qui es van reunir durant més d'una hora.

A la sortida, Forcadell es va mostrar satisfeta per la reunió -"molt cordial i molt positiva"- amb Mas, a qui va aplaudir per la seva defensa pública d'un Estat propi per a Catalunya: "Ha estat a l'altura de les circumstàncies. Li agraïm que dijous a Madrid es comportés com el president d'un poble que camina cap a la independència". "Està treballant perquè siguem un nou Estat a Europa, es creu realment que Catalunya serà un nou Estat a Europa", va celebrar la presidenta de l'ANC.

Els representants de l'Assamblea van advertir que el seu "objectiu irrenunciable" és la independència de Catalunya, per la qual cosa no es conformaran amb el pacte fiscal. "Mentre Mas doni passos inequívocs cap a la independència, tindrà el nostre suport incondicional", li va garantir Forcadell, a qui el president català va animar a "mantenir la il·lusió" per aquest projecte, reforçant la unitat d'acció entre institucions i societat civil.

Un altre dels missatges que li van traslladar al president català és que les pròximes eleccions catalanes, siguin quan siguin, hauran de tenir un caràcter "plebiscitari" i el Parlament que surti de les urnes haurà de conduir al país a la independència.

Segons estableix el full de ruta dissenyada per l'ANC cap a la independència, el 2014 s'hauria de celebrar un referèndum d'autodeterminació perquè el poble català es pronunciï, encara que Forcadell va reconèixer que la data proposta no és inamovible i que l'entitat "s'adaptarà als esdeveniments". En qualsevol cas, el procés "no es pot dilatar massa en el temps", va advertir Forcadell, que va anunciar que a partir d'ara la ANC treballarà per intentar sumar adhesions al projecte independentista, explicant especialment en els barris de l'àrea metropolitana de Barcelona els avantatges d'un Estat propi, en termes de "prosperitat, justícia i solidaritat".

La votació

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) considera legítim que Catalunya sigui un Estat independent tot i que en un referèndum només s'inclinessin pel "sí" el 50% més un dels participants. La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va assegurar que veu el president Artur Mas "al camí" de la independència, i va indicar que el mandatari català és comprensiu amb les seves demandes.

Per a l'ANC, és indiferent el que pensi Madrid sobre la manifestació i la independència: "No és un assumpte prioritari" ?-va assegurar-.

Mentrestant el Govern destaca l'"acceleració" del procés cap a la sobirania de Catalunya i defensa la possibilitat de celebrar una consulta popular sobre això. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va explicar que Mas havia felicitat l'ANC per l'èxit de la convocatòria i va reconèixer que aquest procés "va agafant una velocitat cada vegada més intensa i més viva".

Després que l'ANC suggerís la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació el 2014, Homs va subratllar que el Govern de moment no es pronuncia sobre "dates concretes", però sí va defensar la possibilitat de convocar una consulta, perquè segons el seu parer representa un "plantejament rotundament democràtic". De fet, Homs va recordarque el propi Govern havia impulsat la llei de consultes populars, en tramitació al Parlament, cridada a convertir-se en una "eina per consultar el poble de Catalunya sense necessitat de demanar permís a Madrid".