El president de la Generalitat, Artur Mas, no ha deixat de dir des de l'endemà de la Diada que "Catalunya necessita estructures d'Estat" per recuperar la prosperitat i la dignitat nacional perdudes. A més, CiU es planteja incloure l'objectiu d'assolir, de manera gradual, per fases, l'Estat propi en el programa electoral per a les properes eleccions a la Generalitat. La primera fase dels plans de CiU és la hisenda pròpia. I més enllà? Per aclarir quines són les estructures d'Estat que manquen a Catalunya i com es podrien aconseguir, Diari de Girona ha contactat amb deu experts en economia, justícia o ciències polítiques.

Per unanimitat, els experts coincideixen que la primera fase d'un hipotètic procés d'independència de facto comportaria que la Generalitat passés a recaptar i liquidar tots els impostos dels catalans. En el com, però, divergeixen. La minoria encara aposta per l'acord amb l'Estat, que és qui en té, actualment, la potestat. La majoria, però, pensa que la Generalitat pot coordinar les estructures de les quatre diputacions, que gestionen els impostos municipals, amb l'Agència Tributària de Catalunya.

Un cop evitada la fuga d'impostos dels catalans cap a l'Estat, el Govern, segons la gran majoria d'experts, hauria de transformar les delegacions de la Generalitat a l'exterior, que ara tenen més aviat una finalitat cultural i comercial, en ambaixades amb funcions polítiques.

Caldria bastir una xarxa de professionals diplomàtics que cerqués complicitats internacionals perquè les potències decisives reconeguessin, quan fos necessari, Catalunya com un Estat més. Un Estat, per ser-ho, segons el dret internacional, necessita de tercers que el reconeguin.

Els diversos experts no obvien que la consecució de les estructures d'Estat anhelades pel govern d'Artur Mas no podria restar el marge del procés polític en el qual el país és immers des de la Diada.

Conscients que caldria tenir el suport massiu de la població en cas d'engegar un procés de tal transcendència, que implicaria l'esclat d'un conflicte, com a mínim, polí-tic, alguns experts demanen que el Govern avanci les eleccions com més aviat millor i que tinguin un caràcter plebiscitari en la qüestió nacional, en què els partits detallin el procés d'apropiació d'estructures d'Estat per guanyar-ne, si no la legalitat, almenys la legitimitat que donarien les urnes. Alguns dels experts, fins i tot, demanen consultar la població en qüestions concretes, com la construcció de la hisenda pròpia.

Els especialistes remarquen que el camí recorregut per l'autogovern ha bastit ja bona part de les estructures d'Estat (les escoles, el sistema sanitari, el cos policial?É), però coincideixen a dir que el Govern català, en una hipotètica tercera fase, hauria de prendre decisions sobiranes en tots els àmbits on no gaudís de competències plenes, com ara justícia, universitats, immigració, defensaÉ Seria la manera definitiva de prendre, per la via dels fets, la sobirania que correspon a tot Estat.

En aquesta fase hi entra, com diu la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, entre altres coses, la batalla pel reconeixement de les seleccions esportives a escala internacional. I aquest punt no és banal perquè, segons reconeixen diversos dels especialistes, el factor emocional és clau en tot procés sobiranista. A més, demanen valorar que un primer reconeixement internacional en el pla esportiu aplanaria els obstacles del reconeixement polític per part d'altres països.

La defensa no és prioritària

En gairebé tot procés d'independència, la qüestió de les forces de seguretat pren un primer pla. Caldria que el Govern fes servir els Mossos per assegurar-se el monopoli de la força? No. És el que creuen gairebé tots els experts. Que Catalunya aconseguirà la independència a les urnes i sense armes, que no pertoquen a un Estat del segle XXI.

Entre els experts, n'hi ha que no entenen l'estratègia de crear ?"estructures d'Estat". N'hi ha que creuen que és una manera opaca que té CiU de parlar d'independència. I n'hi ha que defensen que no es pot aixecar un Estat sense aquestes estructures ?prèvies.