El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha denunciat que 10.000 infants s'han vist afectats per les modificacions a la Renda Mínima d'Inserció (RMI), una tercera part dels beneficiaris. En declaracions als mitjans després d'entregar a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, un informe sobre pobresa infantil, Ribó ha assegurat que la retirada de la prestació "no té un efecte mecànic" que porta a l'infant a la pobresa però si que ha denunciat que "és evident que una de les fonts d'increment de la pobresa" és aquesta. Sobre l'informe, ha dit que constata que a Catalunya s'inverteix poc en atenció als infants en comparació amb Europa i de manera poc eficaç. L´informe xifra en 285.000 els menors de setze anys que es troben en situació de pobresa o en risc de patir-ne.

A través de l'informe, tant el Síndic com la seva adjunta pels drets dels infants, Maria Jesús Larios, han reclamat que els infants quedin al marge de les polítiques de restriccions pressupostàries. A l'informe especifiquen que amb les modificacions per accedir a la RMI "ha fet que menys infants en situació de pobresa es beneficiïn d'aquesta mesura, amb una reducció de quasi una tercera part dels infants beneficiaris, al voltant de 10.000".

Ribó ha reconegut que la retirada de la prestació "no té un efecte mecànic" que porta a l'infant a la pobresa però si que ha denunciat que "és evident que una de les fonts d'increment de la pobresa" és aquesta. Ha dit que la retirada d'aquest tipus de prestacions a les famílies acaba afectant i molt els més petits.

En aquest sentit, l'informe també critica la suspensió o reducció de prestacions adreçades a infants, com per exemple la destinada a famílies amb infants dse 0 a 6 anys; l'increment de les quotes d'escoles bressol, de música o de transport escolar; la reducció de les beques menjador i la supressió de subvencions per fomentar activitats extraescolars i de lleure.

1% del PIB

L'informe constata que a Catalunya es destina l'1% del PIB a polítiques de protecció a la infància i la família, per sota de l'Estat (1,2%) i el conjunt de la Unió Europea (2%). A més afegeix que mentre a la UE amb aquesta inversió s'aconsegueix reduir el 37% de la taxa de pobresa, a Catalunya aquesta davallada és només del 27%. Larios ha assegurat que aquesta inversió "no és prou eficaç en comparació amb altres estats europeus" i el Síndic ha afegit que "no s'inverteix amb aquesta prioritat de fer de l'infant el centre de la política pública".

I és que una de les principals recomanacions que fan a través de l'informe és que se situï aquest infant al centre de les polítiques perquè han criticat que moltes vegades es fan plans per lluitar contra la pobresa però no s'especifiquen accions concretes per aquest col·lectiu, que és un dels que més està patint la crisi.

Segons dades oficials, el 23,7% dels infants de Catalunya estan sota el llindar de la pobresa a data de 2010, percentatge dos punts per sobre del de 2008 i que ha crescut per sobre de la taxa de pobresa de la resta de la població. Per a Larios això demostra que el col·lectiu infantil "està especialment castigat per la situació de crisi".

L'informe finalitza amb un seguit de recomanacions com que es prioritzi la despsa social en polítiques adreçades a infància, que es dissenyin plans integrals contra la pobresa infantil, que es desplegui normativament el dret dels infants a un nivell de vida adequat, que es desenvolupi una renda de suficiència econòmica garantida als infants per garantir l'accés d'aquest col·lectiu a uns mínims per tenir una vida adequada, que es creï una prestació específica condicionada a mantenir aquest nivell i que es configuri un sistema integrat de prestacions econòmiques per combatre la pobresa infantil.