El secretari general de CDC, Oriol Pujol, va destacar ahir a Llagostera que després de la negativa del Govern espanyol al pacte fiscal no s'entén l'última proposta de Mariano Rajoy per dialogar amb Catalunya. En aquest sentit, Pujol va demanar al PP que no confongui les "paraules amb els fets" i, sobretot, no jugui amb els sentiments dels catalans. "Si fos de veritat la proposta de diàleg, li toca al partit popular i al senyor Rajoy moure fitxa", va destacar Pujol. El secretari general també va confirmar que Convergència està en contacte amb altres partits polítics per consensuar una proclama sobiranista al Parlament, basada en la idea de "Catalunya nou Estat de la Unió Europea", tot i que encara no hi ha "res definitiu".

Pujol va posar especial èmfasi en la proposta de diàleg del govern de Mariano Rajoy, la qual va titllar "d'incomprensible" perquè, segons el secretari, els "fets i les paraules" que realitza el Govern estatal no s'ajusten. "Només fa tres dies que Mas va anar a parlar i l'únic que va rebre va ser una negativa molt rotunda", va recordar Pujol.

El secretari general va ressaltar que espera que el Govern estatal "s'aclareixi" i, sobretot, no "jugui amb els sentiments del gruix" dels ciutadans catalans. "Des de Balears o Aragó el PP persegueix el català i els fets no es corresponen ni amb plantejaments del PPC", va assegurar Pujol.

PP i PSC, sense front comú

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va assegurar que el PSC no pactarà amb el PP per fer front comú davant d'una possible majoria sobiranista al Parlament. Navarro va subratllar que entre el PP i el PSC "hi ha molta més distància" que entre el PP i CiU, que porten pactant, segons va dir, tota aquesta legislatura les polítiques de les retallades. "No estem d'acord en absolut amb aquest tipus de polítiques i, per tant, no faríem un pacte amb el Partit Popular", va assenyalar el líder socialista.

Navarro va reiterar que la proposta del PSC és el federalisme asimètric, i va afegir que ara cal veure quina proposta fa el president de la Generalitat. En aquest sentit, va demanar que Mas sigui clar i que digui si és independentista o no en el seu programa electoral. "Si CiU és independentista, ha d'anar a les eleccions amb un programa que inclogui un calendari per a la independència", va demanar Navarro. Les posicions "clares" són les que ajudaran els ciutadans a entendre què opina realment cada partit sobre la independència i el dret a decidir.

Navarro es va mostrar obert a acceptar una consulta sobre la independència de Catalunya sempre que hi hagi una majoria al Parlament que reclami el dret a decidir de manera clara. "Si després de les properes eleccions, siguin quan siguin, hi ha una majoria dels partits que s'han declarat obertament independentistes, s'haurà d'establir algun sistema democràtic perquè el poble de Catalunya s'expressi", va opinar ahir durant l'acte d'homenatge a les víctimes de la riuada que va afectar el Vallès ?l'any 1962. El líder socialista també va afirmar que és compatible la defensa del federalisme que fa el PSC amb el fet que algun militant del partit es declari independentista.

Un Rajoy "poc creïble"

El secretari d'Universitats i Investigació de la Generalitat i membre del comitè de Govern d'UDC, Antoni Castellà, va considerar ahir que la proposta del president de l'Executiu central, Mariano Rajoy, per dialogar sobre el pacte fiscal és "poc creïble".

A través d'una entrevista realitzada a l'emissora Catalunya Informació, Castellà va recordar que Rajoy "ha tancat la porta" al president del Govern, Artur Mas, en la seva reunió de la passada setmana, pel que creu que la seva posterior oferta és una estratègia política.

El membre del comitè de Govern d'UDC va considerar que l'independentisme encaixa amb els principis del seu partit, i va posar èmfasi en el fet que el partit va aprovar el maig treballar per arribar a estructures d'Estat per a Catalunya, per la qual cosa creu que ja estaven "intuïtivament connectats amb la sensació del poble".

Sobre un possible pronunciament sobiranista del Parlament, va considerar que la cambra no pot ser aliena al que ha succeït a Catalunya durant les últimes setmanes, i "ha d'expressar-se en aquesta línia".