La sanitat catalana ja no és de les millors valorades de l'Estat. En els últims anys s'ha enfonsat en el rànquing que elabora la Federació d'Associacions en Defensa de la Salut Pública (FADSP). Aquesta associació ha valorat amb un total de 24 punts -dels 46 possibles- Catalunya, que s'ha situat entre el grup de comunitats que tenen "uns serveis sanitaris regulars". En només tres anys, Catalunya ha caigut sis posicions en aquest rànquing passant del cinquè lloc que ocupava el 2009 a l'onzè actual.

La Federació responsable d'aquestes qualificacions treballa amb tretze indicadors per diagnosticar la salut de l'atenció sanitària en 17 comunitats autònomes, tots ells objectius. Entre altres, els autors de l'informe avaluen paràmetres relatius a tres apartats: finançament, recursos i funcionament: política farmacèutica i privatització sanitària. En el rànquing de puntuació, el número u s'adjudica a Navarra amb 38 punts mentre que en darrera posició se situa la Comunitat Valenciana, amb 19. Catalunya es queda a la part baixa de la taula, amb 24 punts, que la deixen en una discreta onzena posició.

Un altre dels factors que la Federació d'Associacions en Defensa de la Salut Pública considera rellevant és el nombre de llits hospitalaris. I en aquest cas, la rÀtio de Catalunya és de 4,58 que és la millor dada de tot l'Estat. Molt lluny queda la xifra d'Andalusia (2,63 llits per cada mil habitants) o Castella-la-Manxa (amb una ràtio que se situa en 2,73). D'altra banda, la FADSP ha denunciat l'opacitat del Ministeri de Sanitat en no haver-hi publicades les dades del Baròmetre Sanitari de 2011, malgrat d'haver realitzat l'enquesta i disposar de les dades de l'Institut Nacional d'Estadística als dos mesos de la seva realització, segons consta en el web. "El segrest d'aquesta informació és un exponent més de l'absoluta falta de transparència del ministeri". De fet, faltaven dades de llista d'espera quirúrgica i de demora per a proves diagnòstiques.

Despesa farmacèutica

Catalunya es troba entre les comunitats que tenen una despesa farmacèutica mésa alta quant a població i aportació al producte interior brut (PIB). Així ho especifica un altre estudi titulat "La despesa farmacèutica a Espanya 2012" realitzat per Strategic Research d'EAE Business School, que revela també que la despesa farmacètica pública per habitant s'ha reduït en l'últim any un 7% situant-se en uns 241,30 euros anuals. Respecte a la despesa per recepta els espanyols es gasten una mitjana d'11,4 euros. Únicament Balears, Catalunya, Madrid i Andalusia mostren xifres inferiors a aquesta amb unes despeses per recepta de 11,3 euros, 10,9 euros, 10,8 euros i 10,2 euros respectivament.