No és una mica reduccionista dir que l'economia és la que decideix els resultats electorals?

L'economia no ho explica tot, però és molt important. Més del que la gent creu.

Hem vist com la crisi ha acabat amb nombrosos governs d'Europa. Per què és tan important l'economia durant un procés electoral?

Quan l'economia va de baixa, el votant és més sensible a la realitat econòmica. Si el creixement econòmic baixa un percentatge, llavors el govern perdrà gairebé el mateix percentatge de vot. És una connexió automàtica. I no importa si el govern és d'esquerres o de dretes, és un càstig per a tots. Per contra, si l'economia està creixent, el govern guanya vots.

Les eleccions generals espanyoles de 2011 van ser un cas paradigmàtic d'això que explica?

Sí. Nosaltres, amb dos col·le?gues portuguesos, vam predir la caiguda del PSOE cinc mesos abans de les eleccions, basant-nos en les condicions econòmiques i la popularitat dels socialistes. Perquè no tot és l'economia, sempre hi intervenen altres factors.

Quins?

La immigració és molt important, especialment a Espanya, França i Itàlia. La corrupció també és un altre factor. I llavors hi ha el problema d'Europa, que és complicat. Quan es pregunta a la gent quins són els problemes més importants del seu país, sempre diu que l'economia i l'atur. I a vegades, també, la seguretat. Però la qüestió de la integració europea no preocupa la gran majoria de gent. I això és important, perquè la Unió Europea imposa certes regles. Ara mateix, Espanya no pot controlar la seva política monetària i, fins a cert punt, tampoc la fiscal. I no només Espanya: la resta de països de la Unió Europea tenen el mateix problema. A Amèrica, la idea que un país abandonarà el seu propi control econòmic és una fantasia. Aquí, a Europa, en canvi, és diferent. Però ara n'estan patint les conseqüències.

Es pot anticipar si l'actual partit de Govern a Espanya, el PP, guanyarà o perdrà en funció de l'actual situació econòmica? O en aquest cas pesa el fet que ja veníem d'una situació de crisi?

És irònic, perquè el PP va guanyar perquè l'economia era molt dolenta, però ara, a ulls de la gent, està fent coses negatives en el sentit econòmic. I Rajoy diu que ell no vol fer-ho, però que s'hi veu ?obli?gat perquè són les regles de la Unió Europea. Està intentant convèncer la gent que el problema no és seu, sinó dels Estats Units, de la Unió Europea... Perquè el poble només castigarà el Govern si el considera culpable. Si el Govern convenç el públic que no és culpa seva, se'n pot sortir. De tota manera, el públic té una memòria econòmica d'un any. Per tant, si en un any o dos la situació millora, el públic "absoldrà" el Govern del PP.

Si jo li parlo d'un president que ha convocat eleccions a mig mandat, ha vist créixer l'atur, i tampoc ha complert les seves promeses electorals, quines possibilitats tindria de ser reelegit?

A vegades, un Govern pot ser reelegit malgrat que hi hagi un nivell d'atur elevat. L'atur sempre té un impacte, però no vol dir que el partit hagi de perdre inevitablement. Per cada punt de creixement de l'atur, el Govern hauria de perdre en proporció. I si a les eleccions anteriors va guanyar amb el 75% dels vots, ara potser ho farà amb un 51%. El marge de victòria és menor.

Aquesta és la situació actual de Catalunya, i les enquestes li continuen donant una àmplia victòria. En el binomi independència-economia, quin dels dos factors pot acabar tenint més pes?

El president està intentant donar la responsabilitat al Govern de Madrid. És una estratègia per distreure, i no és estúpida. Especialment perquè Catalunya ho té més fàcil que altres autonomies, per la seva tradició independent i per les simpaties que genera a causa de la repressió franquista.

Vostè diu que l'augment de la inversió pública pot reduir l'efecte electoral negatiu que l'atur provoca al partit de Govern. El Govern de Catalunya ha reduït molt la inversió pública, especialment en sanitat i en educació. Li pot passar factura?

El creixement econòmic és important per a qualsevol govern: si no hi ha creixement, la gent està descontenta i vota en contra. Però si un govern vol generar creixement, s'ha de gastar. Si retalla professors, metges... hi haurà menys consum. No sé per què Europa ha abandonat aquesta idea. Si el govern només retalla, l'economia cau. Grècia és l'exemple més clar. I quan canviarà, això? Qui ho sap, perquè la Unió Europea continua dient que s'ha de retallar més i més. Però Espanya i Portugal han seguit polítiques intel·ligents i conservadores, molt correctes. La crisi és una cosa dels agents privats, dels bancs. És trist veure líders responsables intentant millorar la situació i no poder.

La crisi econòmica pot provocar un increment de partits radicals, tant de dreta com d'esquerra, o pot fins i tot arribar a posar en perill la pròpia democràcia?

El problema de la immigració s'agreuja quan hi ha atur. Quan aquest augmenta, la gent creu que és culpa dels immigrants, tot i que no és veritat. Llavors, els problemes econòmics poden incrementar el suport als partits anti-immigració, que utilitzen el problema econòmic per captar vots. I la crisi també pot facilitar punts de vista extremistes a l'esquerra: marxistes, comunistes... Però en aquest moment hi ha molts partits que tenen la paraula "socialista" al seu nom que no estan fent polítiques socialistes. Un es pregunta quant de temps més pot continuar creient en els partits d'esquerres si aquests no ofereixen béns tradicionalment d'esquerres: sanitat, educació...