El president de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Daniel Cano, va recordar ahir que la "duplicitat" que encarna el servei meteorològic català costa a la Generalitat uns 6 milions d'euros a l'any, una partida econòmica destinada a oferir una predicció que també realitza per la seva part la Aemet. En una roda de premsa oferta a Barcelona després de reunir-se amb el subdelegat del Govern a Catalunya, Emilio Ablanedo, el president de la Aemet va assenyalar no obstant això que existeix una "col·laboració molt intensa" des de l'any 2002 amb el Servei Meteorològic Català (SMC).

Malgrat això, i a preguntes dels periodistes, va recordar que els serveis estatals no es poden fusionar amb altres autonòmics, ja que la Aemet, més enllà d'ocupar-se de la meteorologia, té importants atribucions en matèria aeronàutica, de defensa, de contamintación de fons i de vigilància de trànsit aeri i marítim, entre d'altres.

"No em correspon a mi jutjar les duplicitats", va assenyalar Cano, si bé va estimar que el servei que ofereix la Aemet és més eficient, ja que sense tenir en compte les responsabilitats internacionals que assumeix, com el manteniment de satèl·lits i dels centres de computació, té un pressupost d'uns 50 milions d 'euros per oferir el seu servei a tot Espanya, també a Catalunya, el que dividit entre les 17 comunitats autònomes llança un resultat d'uns 2,9 milions.

De fet, Cano va recordar que el 60 per cent del personal de la Aemet està dedicat a la meteorologia aeronàutica, mentre que l'SMC centra la seva activitat a fer prediccions per a Catalunya i col·labora a donar alertes al ciutadà per situacions anòmales.

Projecte de futur

El president de l'agència va reconèixer també que la situació de crisi actual és el més apressant que ha de fer front a l'ens públic, en un context en el qual bona part dels 1.400 treballadors que té l'organisme estan pròxims a la seva edat de jubilació -70 persones aquest any i més de 100 el pròxim- i actualment "la taxa de reposició és molt limitada". La situació de l'agència "no és senzilla", va assumir, a la vegada que va recordar que s'ha creat un gabinet de crisis de meteorologia per actuar enfront de fenòmens adversos com els que fa tres setmanes azotaron Màlaga i Múrcia, i que actuarà per primera vegada aquests dies davant els anuncis de pluges i vents persistents aquest divendres i dissabte.

Així mateix, en dos mesos està prevista la posada en marxa d'un nou servei web -la pàgina oficial de l'agència rep més de tres milions de visites al dia i en períodes amb episodis meteorològics més adversos fins a 8,5 milions-, i en prop d'un mes està previst també el llançament d'aplicacions per a telèfons intel·ligents que permeti millorar el servei que s'ofereix al ciutadà.