El PSC, el PP Català i Ciutadans van demanar ahir la retirada d'una campanya institucional del Govern en què, a través de dos vídeos, es vincula la multitudinària manifestació independentista de la Diada amb una crida als catalans perquè vagin a votar el 25N.

La Generalitat de Catalunya ha llançat dos vídeos per fomentar el vot a les eleccions al Parlament, on es recullen alguns dels moments àlgids dels últims 32 anys de la història de Catalunya, com els Jocs Olímpics de Barcelona, el retorn de l'exili de Josep Tarradellas o la votació de la Constitució el 1978.

Al final de tots dos, d'una durada de 30 segons, apareixen imatges de la manifestació del passat 11 de setembre, amb estelades de fons davant les quals un jove diu: "Jo vaig ser en l'última Diada". Després d'aquesta afirmació, un altre jove apareix llegint la frase "Jo vaig votar".

El passat 24 d'octubre l'Assemblea Nacional Catalana, que va convocar la multitudinària manifestació de la Diada, va fer una crida perquè els ciutadans votessin a les eleccions del 25 de novembre "partits que es posicionin clarament per l'Estat propi", com CiU.

Els dos anuncis de la Generalitat fomentant el vot a les catalanes es poden veure a la pàgina web del Govern, que entre d'altres apartats en té un de dedicat a la "transició nacional".

Així les coses, PSC, PPC i Ciutadans han decidit enviar un escrit davant la Junta Electoral Provincial de Barcelona per exigir la immediata retirada de la campanya institucional de la Generalitat. ICV ho està estudiant i ERC no s'ha pronunciat. Aquestes dues últimes formacions van donar suport a la manifestació de la Diada.

En roda de premsa, el secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, va avançar que el seu partit recorrerà a la Junta Electoral el vídeo institucional en considerar que "ataca" a la democràcia.

De la seva banda, el secretari general del PPC, Jordi Cornet, va acusar el Govern de ser partidista i de promoure en realitat "el vot a CiU".