L'exvicepresident de la Generalitat Josep Lluís Carod-Rovira (ERC), l'exconseller socialista Ernest Maragall i l'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, van reivindicar ahir una esquerra "forta i sòlida", que sigui "decisiva" en el debat sobiranista i que aspiri a ser "alternativa". Carod-Rovira, Maragall i Romeva van ser la cara visible del debat "Esquerra i País", en què es va analitzar el procés sobiranista que s'ha obert a Catalunya i l'exercici del dret a decidir dels catalans, un acte "polític" encara que "no electoral" que s'ha marcat com a objectiu "construir" decisions de ?futur després de les eleccions del 25-N.

Tant Carod-Rovira com Maragall van coincidir a destacar la necessitat que hi hagi una esquerra catalana nacional "forta", "sòlida", "unitària" i capaç de ser "alternança", mentre que Romeva va situar, sobretot, la seva intervenció en el context europeu.

L'exdirigent d'ERC, el qual va constatar que l'error de l'esquerra catalana havia estat "regalar" la qüestió nacional a la dreta que ha acabat "identificant-se" amb el país, va reclamar així una esquerra "sobirana", és a dir, no dependent de Madrid, i "sobiranista", que tingui vocació de govern. "L'alternança és l'essència del sistema democràtic i, per a això, és necessari una alternativa que sigui identificada com a tal. En una situació d'excepcionalitat política com la de Catalunya, no només és necessària, sinó absolutament imprescindible aquesta alternança", va raonar l'exvicepresident de la Generalitat.

Un paper protagonista

En similars termes es va pronunciar en la seva intervenció en aquest acte, que va comptar amb dirigents d'ERC i d'ICV, l'exconseller Ernest Maragall, un dels dirigents que més s'ha desmarcat de la direcció del PSC els últims temps. Maragall creu que cal abordar el debat Catalunya-Estat amb "serenitat" i "solvència" i va considerar que l'esquerra ha de participar en aquest procés com a "protagonista" i no com un soci "supeditat". "Aquest és un acte no per formular decisions, sinó per començar a construir decisions per al futur. No hem caigut de cap cavall per venir aquí, però no volem perdre el tren que s'ha iniciat a Catalunya, i no volem anar com a passatgers, sinó en la conducció", va dir Maragall que va fer una crida als votants d'esquerra a optarper la candidatura d'esquerra "que els sembli més pròxima".

De la seva banda, el diputat d'ICV va situar principalment el seu discurs en el context europeu i, en clau catalana, va reclamar "reconstruir" l'espai d'esquerres i superar el debat per la via del diàleg i de la consulta.