El president de la Generalitat, Artur Mas, va afirmar ahir que, després que a Catalunya s'hagi expressat el desig de tenir un Estat propi, el lògic seria rebre "una pila d'ofertes" atractives des d'Espanya per quedar-se "i l'únic que veiem són pals, puntades de peu i cops". Mas va fer aquestes afirmacions en una conferència-dinar a la Cambra de Comerç de Barcelona, en què va intervenir davant més de cinc-centes persones, la majoria empresaris. Segons Mas, les "desqualificacions" i "retrets" que rep aquests dies des de diversos àmbits polítics de l'Estat li indiquen que el procés iniciat des de Catalunya no s'entén.

Però "si l'Estat pensés que ha d'entrar en aquest procés i no vol que Catalunya tingui un Estat propi", el lògic seria que "actués d'una altra manera", va dir. "El normal -va afirmar- seria que a Catalunya li estiguessin caient una pila d'ofertes atractives" amb la finalitat "d'agradar als catalans i convèncer-los que es quedin a l'Estat espanyol, però en comptes d'això l'únic que veiem que fa és donar-nos pals, tirar-nos puntades de peu i cops". "Doncs així no es convenç ningú", va afegir, abans de lamentar que "jo no veig intents" des de l'Estat Espanyol per comprendre els motius que condueixen a la situació actual. Va esmentar com a exemple del que volia dir que en les últimes hores "algú" l'hagi acusat de tenir "tics autoritaris" per voler consultar al poble de Catalunya el seu futur.

"Això no cola, és autoritari qui es nega que els ciutadans siguin consultats, no al revés", va recalcar Mas, abans de recordar que el que es pretén és que, al final del procés obert "sigui el poble català el que decideixi lliurement el seu futur". "Quan no hi ha arguments s'utilitza la desqualificació i la por", va assegurar en referència als arguments sobre que Catalunya podria quedar fora de la UE si se separa d'Espanya. "Anem veient com els decibels de la crítica i la provocació, i menyspreu segueixen pujant, però davant això, nosaltres hem d'aparèixer com gent amb serenitat i bones formes", va indicar, abans d'afegir que "hi ha molt soroll però gairebé cap alternativa, potser l'única que apunten alguns és la federalista, però mires cap a l'altre costat de l'Ebre i allà federalistes no n'hi ha".

A la pregunta que li va ser plantejada en el col·loqui sobre fins a quin punt està disposat a "arribar fins al final", va afirmar que "arribaré tan lluny com em senti acompanyat pel poble català, ja que és un camí que hem de recórrer entre tots". "Jo puc dibuixar un final, -va precisar- però no si aquest serà compartit o no per la majoria dels ciutadans, i l'objectiu al qual a mi m'agradaria arribar és que Catalunya tingui un estat propi, amb els instruments que té qualsevol altre dels que tenen sobirania a Europa". Segons Mas, "hem de ser conscients de les nostres forces, que jo crec que són més grans del que pot semblar, i malgrat que és evident que encara no tenim estructures d'estat ni les capacitat d'incidir en altres països, tenim la força de la majoria, de la democràcia, i la capacitat de fer les coses bé, de dir-li a la Unió Europea que volem seguir sent dins de la UE".

"Jo estic disposat a arribar fins al final, mentre que aquestes condicions es donin i la gent tingui clar cap a on vol anar", ja que "en això hi ha d'haver una corresponsabilitat", va matisar el president de la Generalitat abans de deixar clar que l'horitzó de l'estat propi "només és possible si hi ha una societat que hi creu". En aquest sentit, Mas va assegurar que se sent acompanyat pels empresaris i que entén que alguns no es pronunciïn sobre el procés sobiranista que defensa, tot i que va animar a fer-ho a aquells que no se senten "incòmodes" amb aquest objectiu.