El secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya, Oriol Pujol, va assegurar ahir que el problema "fort" del sobiranisme és que "al davant tenim el rei Joan Carles I", que segons ell ha pres partit. Al programa Converses, de la Cadena Cope, Pujol es va referir a les paraules del príncep Felip en què convidava que es repeteixi l'entesa que hi va haver entre Catalunya i Aragó l'any 1412. "Estem en disposició de negociar, el problema fort és que al davant no hi tenim el príncep Felip sinó Joan Carles I", va raonar Pujol. "I el Rei ja ha pres partit per una cosa molt determinada", va concloure.

En el mateix programa, Pujol va assegurar que els funcionaris europeus van rebre trucades de pressió per no assistir a la recent conferència d'Artur Mas a Brussel·les. El dirigent de Convergència va sostenir que "l'estructura diplomàtica va ser pressionada. És sorprenent que hi hagués tants mitjans internacionals cobrint l'acte i cap funcionari europeu".

"Tap" per al desenvolupament

El candidat de CiU a la reelecció, Artur Mas, va acusar ahir l'Estat espanyol de ser un "tap" per al desenvolupament de l'educació, la sanitat i el benestar social a Catalunya. Acompanyat dels consellers d'aquestes àrees, Irene Rigau, Boi Ruiz i Josep Lluís Cleries, a Manresa, Mas va recórrer als desnonaments per argumentar que una Catalunya amb Estat propi ja hauria actuat. Així, va recordar que el Parlament de Catalunya va aprovar fa nou mesos una proposició de llei enviada a les Corts, per la qual cosa, si s'hagués tingut la capacitat legislativa per actuar, ja s'hauria fet: "Pot ser que no haguéssim evitat tots els casos, però aquest treball ja l'hauríem fet, per la qual cosa l'Estat es converteix en un tap sistemàtic". Segons Mas, el "sentit final" del seu projecte sobiranista és construir una Catalunya on tots els seus ciutadans puguin viure millor, i considera que serà possible amb un Estat propi.

A més de criticar que el Govern es passi "pel forro" la sentència del Tribunal Constitucional de repartir entre les comunitats el 0,7% per a finalitats socials, també va assegurar que l'índex de pobresa de Catalunya només ha augmentat un punt des del 2006, quan hi havia plena expansió econòmica.

Tot i això, va plantejar com a objectiu amb vista al 2020, com recull el programa electoral de CiU, que l'índex de pobresa disminueixi una quarta part; situar Catalunya entre els 15 primers països del món, i augmentar l'esperança de vida en bones condicions un 5%. "Catalunya pot aspirar a això. Hi ha un sistema de salut que funciona", va sostenir Mas, malgrat admetre que no té tants recursos com abans, que els professionals cobren ?menys, que tenen pitjors condicions laborals i que estan fent un sobreesforç per mantenir-lo. Entre els objectius de la federació en matèria social també hi ha augmentar en cinc punts la taxa de supervivència en malalties com el càncer, malgrat admetre que haurà de ser amb els recursos disponibles; augmentar el nombre de famílies acollidores, així com l'accés de les persones amb alguna discapacitat al treball. També va defensar que en una Catalunya amb Estat propi hi hauria més possibilitats de garantir les pensions.

Mas va fer aquestes afirmacions al matí a Manresa, i a la tarda, a Sabadell, va recriminar al líder del PP, Mariano Rajoy, que estigui aplicant un programa diferent al del PP i no tingui el coratge de convocar eleccions per comprovar quin suport té ara. A més, li va retreure que no tingués tampoc el valor de prendre decisions dures fins després de les eleccions andaluses. Era la seva resposta a les paraules de Rajoy de dissabte, quan va dir que Mas no havia tingut coratge per fer front a la crisi i que per això havia convocat les eleccions.