El president de la Generalitat i candidat de CiU a la reelecció, Artur Mas, va explicar que mantindrà les cinc delegacions a l'estranger i potenciarà les 34 oficines comercials de la Generalitat a l'exterior. En roda de premsa per explicar l'estratègia d'internacionalització de Catalunya, va explicar que el seu objectiu passa per consolidar les oficines comercials per orientar-se econòmica i estratègicament a Europa i la resta del món. "De cap manera se'ns ha passat pel cap reduir-les o eliminar-les. Més aviat, al contrari: haurem de potenciar-les", va remarcar, després d'explicar que aquesta xarxa serveix per ajudar a les empreses a exportar, captar inversió estrangera, promocionar el turisme i projectar la cultura catalana.

En relació amb les delegacions que Catalunya té a l'exterior, Mas pretén mantenir-les les cinc, situades a Berlín (Alemanya), França (París), Londres (Regne Unit), Nova York (Estats Units) i Brussel·les (Bèlgica). Mas, a més, va repassar les propostes de CiU per potenciar la capacitat d'internacionalització de l'economia catalana tenint en compte que el mercat a la resta d'Espanya "tindrà un pes menor" i que els d'Europa i de la resta de món prendran importància.

Punts forts

Entre els punts forts de l'economia catalana, segons Mas, hi estan el fet que ha tingut un superàvit comercial amb l'exterior de l'1,8% del PIB, i que està guanyant mercat a escala mundial gràcies a la reorientació cap a mercats més expansius fora de la UE, entre els quals hi ha els emergents -Índia, Xina, Brasil i Rússia-. També va assegurar que les exportacions catalanes han pujat un 10% superant la mitjana anual, i que l'economia ocupa la novena posició de la UE en grau d'obertura exterior, destacant que, malgrat fa poc temps que el mercat tradicional de Catalunya era Espanya, ara "cada vegada hi té menys rellevància".

Mas va detallar les propostes estratègiques de CiU que passen per convertir Catalunya en el centre logístic de la Mediterrània i el sud d'Europa, impulsar el corredor mediterrani, i aprofitar la marca Barcelona i impulsar la de Catalunya.

"Avui la marca Espanya ven a mitges, i amb això faig un comentari positiu, ja que la de Catalunya és relativament desconeguda. La marca Barcelona ven més que la d'Espanya", va asseverar Mas, qui no tem que això provoqui inconvenients en el territori, després de recordar que ja ho han fet en el cas del Circuit de Catalunya de F1 i en el cas de Barcelona World. Segons el candidat de CiU, Barcelona és un "patrimoni comú" del conjunt de Catalunya, per la qual cosa va fer una crida a treure-li el màxim rendiment si això pot ajudar a la projecció de Catalunya i a ser més atractiva des del punt de vista exterior.

En un altre ordre de coses, Mas, va qualificar de "partidista" el fet que el PSOE secundi la vaga general perquè no les van recolzar quan es promovien durant el govern espanyol del socialista José Luis Rodríguez Zapatero. "No deixa de ser sospitós i partidista", va subratllar en roda de premsa després de preguntar-li sobre el vídeo que el PSOE ha llançat emplaçant els ciutadans a donar suport a la vaga general d'aquest dimecres. "Quan veus aquestes trucades i actituds quan governen els altres i no els teus, és sospitós. Hi ha una mica més de caràcter polític", va afegir Mas, qui no veu coherent la posició del PSOE perquè, si es creu en les vagues generals, cal donar-los suport sempre, tant si governen els teus o no.

Mas també va desitjar que la vaga es desenvolupi amb normalitat i que l'afectació sigui la més petita possible, després d'explicar que han arribat a un acord amb els sindicats sobre els serveis mínims. A Catalunya, el candidat de CiU a la reelecció finalment suspendrà tots els actes externs i públics, i aprofitarà la jornada per treballar internament.