L'expresident del Congrés José Bono (PSOE) va defensar aquest dijous que es pugui compatibilitzar més d'una identitat: "Quan a Alemanya va començar a ser sospitós tenir dues identitats, la catàstrofe que tots lamentem s'acostava", va advertir. Ho va dir en declaracions als mitjans després de coincidir amb el candidat de C's a la Presidència de la Generalitat, Albert Rivera, a Sitges, on el socialista realitzava una visita privada al Museu Bacardí mentre Rivera feia campanya. Bono ho va comentar quan els periodistes van preguntar si cal revisar la Constitució, després de la qual cosa va defensar que es pot reformar pel camí constitucional, i va remarcar que "el bonic dels éssers humans és que tenen ?identitats compartides", declaracions a les quals van seguir les paraules sobre Alemanya. "Els humans tenim moltes identitats, i totes són compatibles, o gairebé totes", va prosseguir Bono, qui va afegir que els ciutadans poden viure junts, i va citar com a exemples els del Barça i del Madrid; espanyols i catalans; homosexuals i heterosexuals, i catòlics.

Després de preguntar-li si comparava el debat entre la identitat catalana i espanyola amb el que hi havia a Alemanya en els anys 30, ho va negar i va assenyalar: "Les identitats són múltiples, i es pot ser català i espanyol", a més d'expressar el seu respecte pels catalans que no se senten espa?nyols, i que considera una minoria.

Immediatament després de les declaracions d'Alemanya, i després de preguntar-li si donarà suport a la campanya del PSC, el també exministre socialista va estar contundent: "Dono suport al que he dit ara". Pel que fa a la possibilitat de revisar el marc ?legislatiu, va dir: "Sí, la Constitució no és eterna, però estableix com ha de ser reformada, i no admet que sigui per la força o a cop".

La resposta a les seves paraules va venir del PSC de la mà del seu candidat, Pere Navarro que es va limitar a dir: "Jo no puc respondre pels jubilats".

Així mateix, el candidat de CiU a la Presidència, Artur Mas, no va voler respondre directament les declaracions de José Bono però sí que ho va fer entre línies parafrasejant el líder de la independència índia, Mahatma Gandhi. "Primer ens ignoren, després se'n riuen i després ens ataquen. Quan ens comencen a atacar ja sabem que hem començat a guanyar".