El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, creu que l'esborrany d'informe policial que vincula comptes del president de la Generalitat, Artur Mas, i de l'expresident Jordi Pujol a Suïssa amb el cas Palau no hauria d'haver vist la llum. Fernández Díaz ha confirmat que ha ordenat obrir una investigació interna per esbrinar si el document elaborat pel Cos Nacional de Policia (CNP) existeix i, sobretot, per esclarir com s'ha filtrat a la premsa. Segons el ministre, cal "acabar" amb aquestes filtracions malintencionades que han afectat "a molts partits i a moltes persones". Fernández Díaz conclou que no s'hauria de publicar un informe que "no és oficial perquè no és definitiu".

Després de la notícia publicada ahir per 'El Mundo' en referència a un informe policial on s'acusa Mas de cobrar diners del Palau a Suïssa, avui el mateix diari publica en portada que la família Pujol té 137 milions a Ginebra. Segons el rotatiu, el document de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) desvela que «s'ha detectat una fundació de la qual pengen vuit societats que operen a través del banc privat Lombard Odier». Els beneficiaris d'aquestes societats, diu 'El Mundo', són el matrimoni Pujol-Ferrusola i els fills Jordi i Oriol, que tenen un capital disponible de 163 milions de francs suïssos.

«Part de la inversió de 125 milions de dòlars de Jordi Pujol Ferrusola en un resort amb hotel i viles de luxe a Acapulco té el seu origen en el banc suís, segons l'informe», afegeix el rotatiu.

Pujol se suma a la querella de Mas

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha anunciat aquest dissabte que se suma a la querella d'Artur Mas contra el diari 'El Mundo' i ho ha comparat amb el cas 'Banca Catalana'. "Igual que ara l'home a batre és Mas, aleshores l'home a batre era jo. Per tant la història me la conec i sé que fa patir molt", ha dit. Pujol ha intervingut per sorpresa en el míting de CiU a Granollers per sortir al pas de les informacions publicades en les últimes hores, però també per dirigir-se als partits catalans que han carregat contra Mas per aquest afer. "Petit comentari dirigit a alguns partits catalans que han vist el cel obert perquè ells no són capaços d'obrir-lo: Ara tornarem a guanyar", els ha dit.

Ahir Mas va anunciar que denunciarà el diari 'El Mundo' per publicar "mentides" sobre suposada corrupció i la seva vinculació amb el cas Palau en plena campanya electoral, segons va anunciar ahir en una entrevista a RNE. "Tenen la barra de mentir i el mal gust de ficar-se amb algú que ja no es pot defensar perquè està mort", va dir el President en referència al seu pare.

Haurien cobrat comissions del 4 %

Ahir 'El Mundo' va publicar un esborrany de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) sobre l'existència de comptes a Suïssa i Liechtenstein controlats per tots els esmentats. Segons aquest informe de la policia espanyola, Artur Mas, pare i fill, i Jordi Pujol, haurien cobrat unes comissions del 4% sobre l'import total de l'adjudicació, i una part (un 2'5%) revertia als partits polítics vinculats a la Generalitat i l'altra (1'5%) es desviava a despeses, comissions i col·laboracions de Fèlix Millet i els seus col·laboradors, Jordi Montull i Gemma Montull.

El rotatiu també explicava que alguns testimonis voluntaris que han declarat a la policia espanyola i als Mossos d'Esquadra, han detallat com actuava primer el fill de l'expresident de la Generalitat de Catalunya per blanquejar els diners que el seu pare presumptament havia captat en comissions il·legals. Segons 'El Mundo', els agents de l'UDEF, Pujol Ferrussola injectava un actiu considerable a la banca privada Cantrade Lausanne, on la família disposa de tres comptes numerades al seu nom. El diari també explicava que justament aquests comptes tenen dues caixes de seguretat amb número correlatiu a la que té Fèlix Millet en la mateixa entitat. 'El Mundo' també explica que també la policia ha detectat connexions entre alguns dels comptes i Arturo Fasana, un home clau en la trama Gürtel.

A més, segons el diari, els comptes que el pare d'Artur Mas, Artur Mas Barnet, tenia a Liechtenstein no eren fruit dels negocis familiars sinó que en realitat 'pertanyien a la família Pujol', ja que el pare de l'actual president de la Generalitat, que va morir el març passat, va cobrar per realitzar aquestes gestions la família de Jordi Pujol i actuar de 'testaferro' també del seu fill. Segons les investigacions que cita 'El Mundo', els fons existents a Liechtenstein a nom del pare d'Artur Mas van acabar a SuÏssa.

Una informació similar ja es va publicar el 2010

El candidat a la presidència ha negat taxativament aquesta informació i ha assegurat que és "tot un muntatge" d'aquest rotatiu, al que ha qüestionat que faci informació. Mas ha lamentat "el mal gust" de ficar-se amb persones que ja no es poden defensar", en referència al seu pare, que va mori el març passat.

Justament ara fa dos anys, el 24 de novembre del 2010, quan faltaven quatre dies per a les eleccions al Parlament, que després va guanyar Artur Mas amb un suport molt ampli, el mateix diari també va publicar una informació sobre uns comptes a Liechtenstein del seu pare, del quals ell i els seus familiars se n'haurien beneficiat.