El candidat d'ICV-EUiA a la Generalitat, Joan Herrera, va reptar ahir el president actual i candidat a la reelecció de CiU, Artur Mas, a fer un debat sobre serveis públics a l'escola que ell decideixi. També va acusar el cap de llista convergent de "mentider" i de fer "demagògia" afirmant que s'ha augmentat la despesa en serveis socials respecte la que hi havia amb el tripartit. El candidat ecosocialista va fer aquestes afirmacions en el míting central a Girona, que va fer al centre cívic de la Mercè davant de més d'un centenar de persones.

Herrera es va referir al debat dels set candidats celebrat diumenge a TV3, durant el qual el president català va assegurar que el seu govern havia destinat un percentatge més gran de recursos a les polítiques socials que l'anterior govern i va reclamar que l'oposició no caigués en la demagògia en parlar sobre aquest tema. A tot això, Herrera va respondre que "cal dir clar que qui fa demagògia i diu mentides és Mas". I tot seguit, va enumerar les diferents retallades en serveis socials que ha fet el Govern de CiU i es va erigir "com l'alternativa". Així, va recordar que s'han reduït un 30% les beques menjadors, "s'han expulsat 9.000 famílies" de la Renda Mínima d'Inserció i s'han enviat 10.000 nens a la probresa. I va concloure l'argument, afirmant que "els nivells de despesa social es remunten als del 2007 i encara té la barra de dir que hi ha més despesa social. En quin país viu?", va afirmar de Mas.

Tot seguit, doncs, Herrera va recordar que demà Mas té un debat amb els que "no li han fet oposició" -en referència a Pere Navarro i Alícia Sánchez Camacho- i l'ha reptat a fer-ne un amb ell sobre serveis públics: "Proposo que fem un debat en una escola pública, que la triï ell, sobre serveis públics". "Em sembla que Mas als matins només fa rodes de premsa, doncs bé, fem-ho qualsevol matí. Per nosaltres, plena disposició", va afegir. Però llavors va demanar el candidat de CiU que sigui sincer: "I atenció Mas, sense mentides. Sense dir que en aquest país no hi hagut retallades. Sense dir que en aquest país gastem més que mai en despesa social. Perquè és totalment fals, estem a nivells de 2007, quan el patiment s'ha multiplicat molt".

Per altra banda, Herrera també va recriminar a Mas que digui que no hi ha cap país europeu que no apliqui les retallades i que faci veure que l'austeritat no va amb ell, però després vagi "a Brussel·les a dir que és l'alumne més avantatjat". I va defensar que tot està demostrant que "no és útil continuar retallant", perquè "tothom està pitjor que fa 21 mesos". Tot seguit, però, el candidat ecosocialista va afegir que hi ha una part que no estan pitjor: "els que més tenen", el que demostra que la situació actual "no és una crisi, és una estafa", va manifestar. I es va reivindicar no com "l'oposició, sinó l'alternativa".

Herrera va destacar, a més, que el 25-N no es decideix la independència, sinó el dret a decidir. I va afegir que també es decideix si estar a favor o en contra de continuar les retallades. "Defensarem el dret a decidir com els altres, però defensarem els drets socials com ningú", va afirmar l'ecosocialista. I va fer una crida al vot dels socialistes i dels independentistes d'esquerres i, en al·lusió a ERC, va afirmar que pot ser que el vot d'esquerres serveixi per fer president Artur Mas. "No volem triar entre país i esquerres, per nosaltres és indestriable", va afirmar.

Herrera havia iniciat el seu discurs fent un agraïment molt especial a Joan Boada per tota la feina feta: "Crec que és de rebut començar donant-li simplement un gràcies Joan".

"S'han venut l'aigua"

"Podem canviar el futur si ens espolsem de sobre la por". Així va començar el seu discurs el candidat d'ICV per Girona, Marc Vidal, que va carregar amb duresa contra els poderosos i contra l'actual model econòmic amb un discurs per l'optimisme. Vidal va criticar el cartell de CiU i el lema "de la voluntat d'un poble", perquè creu que la manifestació de la vaga també era la veu del poble i no s'escolta. "La voluntat d'un poble no és que en 21 mesos hagin convertit les comarques gironines en el territori on més ha crescut l'atur", va afirmar Vidal. El candidat va manifestar que les retallades són "intolerables" i va destacar que cada dia 35 persones van a l'atur, que cada mes tanquen 35 empreses, que s'està "desmantellant la sanitat pública", la situació dels desnonaments i el futur dels joves. "Què més els queda per fer si, fins i tot, s'han venut l'aigua. Han signat la sentència del Ter per un plat de llenties", va manifestar Vidal, que va criticar que s'"emboliquen amb l'estelada per amagar la seva incompetència al govern".

Vidal va reivindicar el seu partit com la garantia per una Catalunya d'esquerres i per sortir de la crisi fent altres coses. "Entre Catalunya i esquerra, nosaltres triem una Catalunya d'esquerres. Aquest és el notre pla secret", va afirmar el candidat, que va afegir que al "país li cal una sacsejada".

Finalment, Vidal va afirmar que no té "cap compte a suïssa ni en cap paradís fiscal" i va animar tots els candidats catalans a fer la mateixa declaració. A més, va explicar que a principi de campanya ja va fer públic el seu patrimoni personal i va encoratjar a tots els candidats gironins a fer el mateix "per evitar qualsevol ombra de sospita". En especial, va dir, quan "alguns d'aquests, com el número 4 de CiU [Xavier Crespo] han estat assenylats per alguns mitjans".