Els pirates tornen a desembarcar a Catalunya per defensar "el dret a decidir-ho tot". Aquesta formació, que ha aconseguit representació parlamentària en països com ara Alemanya, es presenta a les eleccions catalanes amb l'objectiu de millorar els resultats obtinguts a les urnes el 2010. No obstant, la formació veu complicat obtenir el suport necessari per entrar al Parlament. Així ho reconeix el cap de llista per Girona de Pirates de Catalunya, Carlos Salgado, que lamenta que aquestes eleccions estiguin massa "polititzades". "Realment és difícil que entrem al Parlament, almenys en aquestes eleccions perquè tenim poca cabuda als mitjans i perquè no tenim un discurs espanyolista ni tampoc catalanista", explica Salgado.

Pirates de Catalunya es desmarca de la resta de formacions. Aposta per una organització horitzontal i una ideologia transversal. "Tothom pot aportar el seu gra de sorra", explica Salgado. De fet, el programa electoral de Pirates de Catalunya està elaborat al 100% amb aportacions dels ciutadans. La ideologia d'aquesta formació és transversal. Totes les idees són benvingudes sempre que respectin els tres pilars de la formació: donar suport a l'Ideari Pirata, els drets Humans i la defensa de la democràcia directa. La defensa de la transparència, l'impuls de la cultura i l'educació o la convicció que la ciutadania té "dret a decidir en tot allò que afecti la seva vida" són alguns dels punts clau del seu programa.

Pel que fa al dret a l'autodeterminació, Pirates de Catalunya la defensa. No obstant, rebutja el caràcter plebiscitari respecte a la qüestió independentista que alguns partits han volgut donar, segons la seva opinió, a aquestes eleccions.

La formació també trenca els esquemes a l'hora d'afrontar la seva campanya electoral. "Nosaltres tenim una forma diferent de treballar. No ens interessa fer mítings. A vegades la gent pensa que un polític és qui està a sobre una tarima, una espècie d'il·luminat que pot conduir a la independència (...). Nosaltres fem una campanya diferent. No som polítics, som ciutadans. Sortim al carrer on expliquem què volem fer".

Pirates de Catalunya es va fundar el 2010 amb l'objectiu de reformar les lleis de propietat intel·lectual i industrial a més d'apostar per la democràcia directa, l'accés obert a la cultura i la defensa dels drets humans. L'any 2010, el partit va obtenir 6.451 vots en el conjunt de Catalunya (0.21%). A la província de Girona 574 persones van fer costat a aquesta formació.

La formació té una forta presència a Internet, on es pot visionar el seu vídeo de campanya, que explica el funcionament del partit. A les xarxes socials també triomfa un altre vídeo dels pirates on Mas, Duran i Rajoy es converteixen en personatges de Bola de Drac.