Des del seu primer dia, el nou Govern Mas serà un desastre encara superior al dels dos anys passats. La prova d'això darrer és que en la campanya electoral CiU va evitar que es pogués fer cap balanç.

Algú ha vist mai que ERC hagi gestionat alguna cosa bé o que hagi expressat alguna idea econòmica racional? Això no està dins de les seves capacitats ni, cosa pitjor, les seves aptituds.

Durant més d'un any he escrit moltes dotzenes d'articles sobre sanitat. Sempre he estat molt crític, però si hagués de fer algun afinament seria el no haver vist que Mas i els seus són encara pitjors, més inhumans i més sense entranyes del que he sabut veure i exposar.

He pogut escriure de sanitat perquè m'he cremat força les celles usant informació pública però menystinguda, junt amb altra de reservada. També he tingut moltes fonts i ben diverses. La majoria d'elles han estat professionals sense cap adscripció política. Ara bé, mai no he vist la necessitat de parlar amb cap professional, metge o gestor ni ningú que fos proper a ERC. En aquest terreny no tenen ningú, ni cap idea, segons m'han dit tota mena de persones enteses en sanitat.

El mateix puc dir d'ensenyament, d'empara social, de política internacional, de cultura i, repetint-me, d'economia. Són el buit. Si algú no em creu, que intenti assabentar-se'n pel seu compte. Li serà fàcil. Potser trobarà algun pet bufat que farà volar coloms. Per exemple, l'avui diputat Alfred Bosch va intentar passar per saberut sobre no sé què d'Àfrica. Per pura pietat, avui no entro en detalls.

ERC només sap politiquejar, verb aplicable a la immensa majoria de polítics catalans, però especialment a ERC. Es pot comprovar ben bé des de Girona estant. Quant a CDC ( i UDC) encara recordo la decepció general que, quant a preparació, va causar l'arribada de Pujol a la Plaça de Sant Jaume, el llunyà 1980.

Designà conseller de Governació al gironí Joan Vidal i Gayolà. Va ser una llàstima que la Guerra Civil s'hagués endut el setmanari humorístic El be negre. Tanmateix, llavors hi havia algun prohom, menys dels que se'ns va fer creure. Ho era el meu enyorat amic Ramon Trias Fargas. Puc demostrar com Pujol el marginà i el feu patir.

En síntesi, ERC avui és com sempre ha estat, sobretot després d'Heribert Barrera ( que també va quedar servit en patiment) mentre la CDC de Mas encara és pitjor que la de Pujol. No tinc cabassos sinó camions plens de dades. Quant a UDC, eren pocs i ara són menys. En qualitat, ho deixa aclarit el fet que Elena Ribera, que ens va confondre a tots amb ovelles (i una cosa pitjor: que ens calia tenir a Mas de pastor), sigui una "figura" de UDC i diputada per Girona.

No parlo del conjunt de partits perquè avui no toca, però el desert és general. Molts han fugit de la política i més en fugiran.

Ni si volgués, Mas no podria fer un Govern presentable, perquè no s'hi podria posar ell. En comptes de plegar, Mas ha afegit radicalisme a una CDC que ell ja havia radicalitzat. Per tant, només té una política possible. La de continuar dient "la culpa és de "Madrit"". Hi excel·lirà, abans i després de demanar-los diners.

Aquí tenim un equivalent a la demagoga Cristina Kirchner i al demagog Hugo Chávez, pels quals la culpa és d'Obama. Reculant en la història també trobaríem els que van responsabilitzar el "judaisme internacional", la maçoneria, la "plutocràcia", la burgesia, el "capitalisme monopolista d'Estat" (expressió esdevinguda còmica amb la globalització) i a qui fos. Però no pas a ells mateixos.

Anant més a ras de terra, ERC i CDC faran una cosa primitiva i casolana: mirar com, en el ?moment de la inevitable ruptura, dintre de pocs mesos, poden ?acusar només l'altre del que és i serà una maldat compartida i ?imperdonable. La cometen uns sers insensibles que se'n foten dels greus problemes reals que patim.