CiU i ERC han tancat un principi d'acord a partir d'un "esborrany compartit" perquè en el pacte d'estabilitat parlamentari es prevegi que la consulta d'autodeterminació tingui lloc "abans del 2015", però sense concretar una data, segons van informar fonts pròximes a la negociació. L'"esborrany compartit" ha estat assumit pels dos partits però, segons van precisar les mateixes fonts, no pot ser considerat encara com un text definitiu, i a més, encara ha de tancar-se un acord en l'altra comissió negociadora que aborda les matèries econòmiques i pressupostàries.

Aquest principi d'acord es va tancar gairebé de manera simultània a la celebració ahir d'una "cimera" convocada pel president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, en la qual el Govern català, els partits catalans -menys PPC i Ciutadans- i el Consell Escolar de Catalunya van demanar una "esmena profunda" del projecte de reforma educativa del ministre José Ignacio Wert.

En el text sobre la consulta sobiranista que ha servit per aproximar les posicions de CiU i ERC no es precisa cap data concreta, i únicament es recull la voluntat de convocar-la "abans del 2015". Segons les citades fonts, amb aquesta fórmula s'harmonitza el criteri d'Esquerra que la consulta tingui lloc en el 2014 i el desig convergent que es produeixi abans que finalitzi la legislatura, però sense concretar el moment.

El secretari de comunicació d'ERC, Oriol Amorós, ja va avançar que el seu partit acceptarà que la Generalitat aprovi un pressupost de "resistència", a causa de l'escàs marge de maniobra que disposa el Govern, però sempre que hi hagi un compromís de convocar la consulta sobiranista durant el 2014. En l'esborrany no s'especifica tampoc el full de ruta complet, és a dir, com s'articularà legalment el referèndum o consulta ni quins passos es donaran perquè sigui possible materialitzar-la, ja sigui amb el beneplàcit del Govern central o sense ell.

La intenció de CiU, anunciada durant la campanya electoral, era formular una petició de consulta al Congrés, de manera que la sol·licitud es canalitzés per la via legal abans d'explorar altres alternatives com la llei catalana de consultes.

Aquest era un dels punts de discrepància entre les dues formacions, ja que mentre que CiU advocava perquè figurés l'afegitó que la consulta haurà de tenir lloc "dins del marc legal", ERC vol suprimir aquesta menció per entendre que és "innecessària" i que podria "entorpir" la convocatòria.

Respecte a l'altra comissió que debat els compromisos de caràcter econòmic i pressupostari prossegueixen els treballs per a consensuar els nous impostos que seran implantats per augmentar els ingressos de la Generalitat i disminuir les retallades.

En aquesta línia, els representants de CiU i ERC negocien l'impostos de patrimoni que ERC pretén recuperar, el que gravarà l'energia nuclear i els que ERC proposa per repercutir en les entitats bancàries.

Missatges de prudència

CiU considera que el principi d'acord aconseguit amb ERC en forma d'esborrany compartit "no significa que hi hagi un acord tancat" i que únicament havia de ser entès com una aproximació entre els criteris dels dos partits, segons van informar fonts de la federació. Això no obstant, fonts de CiU mantenen una actitud de prudència respecte a aquesta aproximació de posicions entre les dues formacions, ja que encara existeixen serrells que impedeixen un acord definitiu.

Per la seva banda, els representants republicans rebutgen que la fórmula que inclou la convocatòria de la consulta quedi expressada en "condicional", com proposava CiU, i defensen que en la redacció s'utilitzi el temps verbal "imperatiu".

CiU i ERC prosseguiran avui les negociacions per tancar un acord global, tant sobre aquesta qüestió com respecte a les retallades pressupostàries i la implantació d'una nova fiscalitat catalana.