Nou de cada deu catalans (92,8%) pensa que la corrupció és un problema molt o força greu i un 79,5% considera que actualment existeix molta corrupció a Catalunya, segons una enquesta realitzada per l'Oficina Antifrau de Catalunya. Els enquestats tampoc tenen molt bona opinió dels càrrecs polítics, ja que un 79,3% creu que són poc o gens honestos i un 83,95% pensa que els partits polítics tenen poc interès a la lluita contra la corrupció.

El director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, va presentar el resultat de l'enquesta, realitzada per telèfon entre els dies 12 i 16 de novembre a 800 persones majors d'edat de tot Catalunya. El nou Govern català, que s'ha de constituir properament, "ha d'escoltar el clamor popular en contra de la corrupció", va opinar De Alfonso, que va afegir que els polítics "han de prendre consciència que no es pot continuar així".

Va reclamar al nou Executiu català que impulsi noves lleis sobre transparència, regulació dels grups de pressió, el finançament dels partits polítics i sobre les fundacions, per millorar el control dels fons públics i evitar la corrupció.

Daniel de Alfonso va informar que aquest any la seva Oficina ha finalitzat 41 investigacions, algunes iniciades l'any anterior, sobre suposada corrupció, de les quals 17 s'han derivat a la Fiscalia de Catalunya. En total, entre les iniciades d'ofici i les rebudes, l'Oficina Antifrau ha investigat 147 denúncies, que afectarien la gestió incorrecta d'uns 300 milions d'euros, segons els càlculs realitzats per aquest organisme, va indicar el seu director.

Segons l'enquesta, les obres públiques, l'urbanisme i la justícia, són, per aquest ordre, els serveis públics en els quals es considera que la corrupció està molt o força estesa, mentre que l'educació, la cultura i els serveis socials són els més ben valorats pels ciutadans.

Els partits polítics, les entitats financeres i els ajuntaments són les institucions pitjor valorades, pel que fa a l'extensió de la corrupció, en contrast amb la percepció positiva de les universitats, clubs esportius i fundacions i associacions.

El 94,6% dels enquestats opina que existeixen grups d'interès que influeixen en les decisions públiques, dels quals el 92,2% considera molt o força necessària la regulació legal d'aquests. El 97,3% de la ciutadania es pronuncia a favor d'una llei de transparència i accés a la informació, un 96,2% està molt o força d'acord que els polítics s'han de regir per un codi de bones pràctiques i el 95,1% pensa que una política transparent allunya la corrupció.

Denúncia de De la Rosa

En un altre ordre de coses, el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz estudiarà si és competent per investigar una denúncia de l'exempresari Javier De la Rosa en la qual afirma haver rebut amenaces per conèixer dades sobre comptes a l'estranger de dirigents de CiU com l'expresident català Jordi Pujol. L'exfinancer es va presentar en dependències policials el passat 29 de novembre per denunciar amenaces i coaccions contra la seva persona, una denúncia que va recaure posteriorment en el jutjat d'Instrucció número 43 de la capital.