El Parlament reobrirà les comissions d'investigació de les caixes d'estalvis i de la sanitat catalana al començament d'aquesta X legislatura, després que en avançar-se les eleccions catalanes totes dues decaiguessin pràcticament sense iniciar els seus treballs. Fonts parlamentàries van explicar que tota l'oposició treballa en un document conjunt per entrar-lo en el registre del Parlament tan aviat com aquest s'obri amb vista a la nova legislatura.

Tots els grups excepte CiU ja han mostrat la seva predisposició que les comissions tornin a posar-se en marxa amb la nova legislatura, i ahir mateix durant la constitució del Parlament C's ja va avançar que serà la primera mesura que impulsaran. Per la seva banda, el líder del PSC, Pere Navarro, va anunciar que era partidari de reobrir les dues, mentre que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va dir que els republicans no posaran objeccions. També el PP català es mostra favorable a la creació de les dues comissions d'investigació, la reobertura de les quals va formar part de les promeses electorals de la líder del partit, Alicia Sánchez-Camacho, durant la campanya electoral.

Ronda de contactes

La presidenta del Parlament, Núria De Gispert, ha citat avui els cap de llista a les eleccions per celebrar la ronda de contactes que precedeix a la investidura del president de la Generalitat. Fonts parlamentàries van explicar que l'ordre de reunió dels representants dels partits catalans amb De Gispert serà de major a menor representació parlamentària.

Segons la planificació feta pública pel Parlament, la presidenta rebrà al matí Oriol Junqueras (ERC), Pere Navarro (PSC), Alícia Sánchez-Camacho (PPC), Joan Herrera (ICV-EUiA), Albert Rivera (C's), David Fernàndez (CUP), i a la tarda, es veurà amb Artur Mas (CiU). Acabada la ronda de consultes, de Gispert ha de proposar un candidat a la presidència de la Generalitat i convocar el ple d'investidura. Ara es disposa de deu dies hàbils per fer-lo, és a dir que el termini acaba el dia 3 de gener.

El ple d'investidura ha de convocar-se amb una antelació de 48 hores, per la qual cosa si el president Mas vol ser investit aquesta setmana el ple hauria convocar-se aquest dimarts.

D'altra banda, desenes de treballadors del sector públic es van concentrar davant el Parlament per protestar per la política de retallades i lliurar als nous diputats un manifest en el qual es reclama que la nova legislatura se centri en la defensa dels drets dels ciutadans. La protesta, convocada per la Plataforma de Sindicats de Treballadors Públics de Catalunya, va coincidir amb la jornada en la qual es va constituir la nova cambra catalana. Els manifestants concentrats davant el Parlament van escridassar els diputats en entrar a l'edifici així com a alguns dels convidats, mentre llançaven consignes en contra de la política econòmica basada en les retallades de serveis socials i els sous. Molts dels concentrats portaven pancartes en les quals reclamaven el cobrament de la paga extra de Nadal, que el Govern de Mariano Rajoy ha ordenat retirar a tots els treballadors de les administracions públiques, encara que algunes autonomies i ajuntaments han buscat fórmules per saltar-se aquesta prohibició.

Els sindicats de la funció pública a Catalunya han denunciat que les retallades salarials aplicades ja pel Govern català els últims anys els han portat a perdre el 20% del seu poder adquisitiu.