Un cop investit Artur Mas com a president de la Generalitat, comencen les travesses per intentar descobrir qui formarà part del proper Govern català. Un dels noms que sona amb més força és el de l'alcalde de Figueres i diputat al Parlament, Santi Vila. Quasi totes les travesses coincideixen a situar-lo com a nou conseller de Cultura substituint, així, Ferran Mascarell. Si es confirma aquesta opció i Vila entra en el Govern, caldrà veure si Mascarell queda fora del nou equip o ocupa una altra conselleria -una de les més probables seria la de Governació.

Un dels grans dubtes que s'hauràn de resoldre en els propers dies gira al voltant de la continuïtat del fins ara conseller d'Interior, Felip Puig. Si finalment no surt del Govern, una de les opcions que agafa més força el situa al capdavant d'Obres Públiques, una conselleria que ja va ocupar en la darrera etapa del Govern de Jordi Pujol. Germà Gordó podria ser el substitut de Puig al capdavant de la conselleria d'Interior. També s'està estudiant el seu nom per encapçalar Empresa.

Lluís Recoder -conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions - protagonitza una altra de les incògnites. Alguns sectors de CDC donen per fet que no continuarà. En els propers dies, es coneixerà la resposta a aquesta incògnita. També queda per decidir si Unió ocuparà dues o tres conselleries.

El nou Govern català tindrà amb tota probabilitat dues grans àrees o superconselleries. Una d'aquestes àrees serà la política i portarà el nom de Conselleria de Presidència i de Relacions Institucionals. Serà confiada a Francesc Homs i coordinarà diverses conselleries. L'altra superconselleria serà econòmica. Es coneixerà amb el nom de Promoció Econòmica, Universitats i Recerca. Andreu Mas-Colell encapçalarà aquesta conselleria, que tindrà altres departaments, el més important serà el d'Hisenda, que podria capitenejar Heribert Padrol.

Més travesses

Segons apunta el diari digital El debat.cat, entre les persones que surten amb tota probabilitat del Govern se situa Josep Maria Pelegrí -fins ara conseller d'Agricultura-, que passarà a dirigir el partit sota la supervisió directa de Duran Lleida; Pilar Fernández Bozal (Justícia, independent), Xavier Mena (Empresa i Ocupació, independent) i Boi Ruiz (salut, independent). Amb algun mínim dubte (però gairebé amb certesa absoluta) també surten Josep Lluís Cleries (Benestar i Família, CDC).

De moment es desconeix qui podria substituir Boi Ruiz al capdavant del Departament de Salut. Una àrea que estarà integrada en la superconselleria dirigida per Mas-Colell. Una altra de les incògnites que es descobrirà en els propers dies és conèixer qui serà el conseller d'Afers Exteriors. Aquesta àrea estarà integrada en la superconselleria liderada per Francesc Homs.

Quota femenina

A més de Santi Vila, altres entrants seran dues dones: Neus Munté i Mercè Pigem, ambdues de CDC. Ocuparan respectivament els departaments de Benestar Social i de Justícia. Ramon Espadaler (UDC) passarà a Agricultura, substituint Pelegrí, també UDC.

A la "quota femenina" del nou Govern català cal afegir Irene Rigau (CDC) que continuarà amb tota probabilitat ocupant la conselleria d'Ensenyament. També continuarà en el Govern la fins ara vicepresidenta Joana Ortega (UDC), tot i que no estan clares les seves funcions.