Acciona va signar ahir el contracte per a la gestió de l'empresa pública Aigües Ter Llobregat (ATLL) per als pròxims 50 anys a partir del pròxim 1 de gener, segons que van informar la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la companyia. Tal com estableix el contracte, la companyia i els seus socis al consorci adjudicatari (el banc d'inversions brasiler BTG Pactual i altres societats minoritàries) han fet efectiu en el primer tram del cànon, per import de 298,65 milions d'euros. Es tracta del primer desemborsament del total de 1.000 milions d'euros pel que la Generalitat ha venut la gestió de la ATLL, a pagar durant mig segle. El contracte de concessió comprèn la gestió, explotació i millora de les instal·lacions que constitueixen la xarxa de proveïment Ter-Llobregat, incloent el tractament, emmagatzematge i transport de l'aigua. Per la seva part, la Generalitat mantindrà la plena propietat de les infraestructures hidràuliques. Entre les instal·lacions que gestiona ATLL s'inclouen quatre grans plantes. Es tracta de les potabilitzadores d'Abrera i de Cardedeu, per a les aigües del Llobregat i del Ter, i les dessalinitzadores de Prat del Llobregat i La Tordera. També comprèn diverses estacions d'impulsió, dipòsits i més de 900 quilòmetres de canonades.

Amb aquest contracte, Acciona reforça el negoci de gestió d'aigua. Segons les seves dades, en l'actualitat, més de 70 milions de persones es beneficien de les actuacions i serveis d'Acciona Aigua (dessalació, depuració, potabilització i gestió de serveis integrals d'aigua). A més, la firma ha construït més de 400 depuradores, més de 100 plantes potabilitzadores i més de 70 dessaladores i avui dia opera més de 300 plantes de tractament d'aigua

Reducció del dèficit

Per la seva banda, el Govern ha rebut l'autorització del Govern central per poder comptabilitzar en el balanç d'aquest any l'operació completa, per la qual cosa la Generalitat podrà sumar 1.000 milions d'euros en el capítol d'ingressos de 2012. Es tracta d'una forta injecció monetària per al compliment dels objectius de dèficit, malgrat que 700 d'aquests milions s'ingressaran de mica en mica durant el pròxim mig segle.

El consorci guanyador del concurs, al qual també es va presentar un grup d'empreses encapçalat per Agbar, està liderat per Acciona, amb una participació del 39%) i el banc d'inversions brasiler BTG Pascual (39%), juntament amb altres societats minoritàries que representen inversors privats com Aigües de Catalunya, Gopa Consulting, Acàcia ISP, Global Buridan, Global Lubbock i Gestió Catalana d'Aigües. Acciona va oferir una tarifa mitjana de l'aigua de 0,7088 euros per metre cúbic, a assolir en dos anys, mentre que Agbar va elevar la tarifa a 0,79 euros a aplicar des de l'any vinent; actualment el preu està en 0,64 euros, per la qual cosa la concessió encarirà el rebut un 10,7%. Agbar ha emprès diverses mesures judicials contra l'adjudicació de la gestió de la ATLL a Acciona, al considerar que la seva proposta és inviable econòmicament perquè ha infravalorat els costos de la gestió.