La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va admetre ahir que la Generalitat podria tornar a plantejar aquest any 2013 una rebaixa salarial als funcionaris, sempre que el Govern central no retalli novament una paga extra als treballadors públics.

Ortega, en una entrevista a Ràdio 4, va assegurar que la voluntat del Govern català però és que "no sigui així", encara que va recalcar que la difícil situació financera de la Generalitat fa "imprescindible" seguir fent "ajustos molt importants".

La vicepresidenta també va recordar que la Generalitat va proposar aquest any retallar en un 5 per cent el sou dels funcionaris, encara que finalment va haver-se de retirar aquesta mesura després que el Govern espanyol decidís suprimir la paga extra de Nadal a aquest col·lectiu.

Ortega considera que el govern espanyol de Mariano Rajoy "tornarà a posar sobre la taula"una altra retallada similar, i, si és així, serà novament de compliment obligat per a totes les comunitats autònomes.

En cas que el Govern de Rajoy no apliqués aquesta mesura, seria la Generalitat qui s'ho plantejaria. Ortega a més va afegir que "si no ho arribés a fer veuríem si realment és necessari prendre mesures com aquesta".

Amb tot, la vicepresidenta va destacar que "tot està sobre la taula" i que cal "parlar i valorar les mesures que menys impacte causin a l'estat del benestar dels catalans".

La vicepresidenta també va voler incidir en què quan el Govern català va proposar reduir un 5 per cent la retribució dels funcionaris ho va fer "per repartir la feina entre el màxim possible de persones" i per tant "amb l'objectiu de no incrementar la borsa d'atur".

Joana Ortega va explicar que el "gran repte" d'aquesta nova legislatura del govern d'Artur Mas és "reactivar econòmicament el país" i "poder consultar al poble català el nostre futur col·lectiu". Ortega va defensarla celebració de la consulta ja que va considerar que els catalans poden pronunciar-se sobre l'encaix de Catalunya amb la resta d'Espanya de manera "lliure, democràtica i pacífica".

Finalment, la vicepresidenta del Govern catala va remarcar que els ajustos seran inevitables, encara que va destacar també la necessitat de convèncer el Govern de Mariano Rajoy que flexibilitzi i rebaixi l'objectiu de dèficit de les autonomies.