L'any 2013 obligarà els catalans a gratar-se la butxaca. A partir d'aquest primer de gener tant els serveis bàsics, com el transport públic, els peatges o els carburants s'encariran. Així, per exemple, el preu de la llum s'apuja un 3%, l'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona un 18%, els peatges de la Generalitat un 3,5%, els de l'Estat un 2,6%, els bitllets de Renfe no associats a cap tarifa integrada un 3,5%, i la T-10 un 3,7%. També podrien pujar el preu dels carburants, especialment el gasoil, o la quota d'abonament a Telefònica. De la seva banda, i pel que fa als serveis bàsics, només el gas i el gas butà, que costarà 16,1 euros la bombona, mantenen les tarifes congelades. Any nou, preus nous i més alts. A partir d'aquest primer de gener s'apliquen els increments tarifaris a la gran majoria dels serveis bàsics, així com a la telefonia, els carburants o els peatges.

La llum s'encareix un 3%

La tarifa elèctrica d'últim recurs (TUR) s'incrementa en un 3% i el gas liquat derivat del petroli i la bombona de butà mantindran el seu preu. L'augment del 3% en el preu de la factura de la llum s'explica per l'augment del preu de l'energia en un 6,9% (variant que suposa un 45% en el preu final de la factura) i pel fet que el govern espanyol va decidir congelar els peatges d'accés. De la seva banda, la bombona de butà es manté en els 16,1 euros en què es va fixar el juny passat.

Peatges més cars

El Govern ha aprovat l'actualització de les tarifes dels peatges de les autopistes de titularitat de la Generalitat per a l'any 2013 i que entraran el primer de gener. Els preus s'incrementaran un 3,5%, el percentatge corresponent a la variació interanual de l'IPC del mes d'octubre. Aquesta modificació s'aplicarà a tots els peatges de les autopistes de la Generalitat com són la C-32, C-33 i C-16, a excepció dels que s'han d'ajustar al que establia la licitació del contracte de gestió de Tabasa. Són els peatges dels Túnels de Vallvidrera a la C-16, que augmenten un 3,15% (90% de l'IPC), i el Túnel del Cadí i accessos també a la C-16, amb una reducció del 7,16% (-10% + increment 90% IPC).

Per la seva banda, els peatges que depenen de l'Estat, els de l'AP-7 i l'AP-2, s'incrementen un 2,6%, segons la mitjana de l'IPC anual.

Aigua un 16% més cara a l'àrea metropolitana de Barcelona

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat un augment del preu de l'aigua del 18% de mitjana. L'increment final que percebran els usuaris dependrà de l'estructura tarifària de cada ajuntament. Segons l'AMB, la companyia Aigües Ter-Llobregat (ATLL) ha aprovat un augment extraordinari del preu de venda de l'aigua del 70%, en el marc de privatització de l'empresa pública, fins ara gestionada per la Generalitat de Catalunya. Aquest augment no estava recollit en les tarifes actualment vigents.

La T-10 s'apuja un 3,7%

El títol més utilitzat, la T-10, que suposa el 70% dels abonaments venuts, costa a partir d'avui 9,80 euros, 35 cèntims més, un 3,7% més que el 2012. Mentre que la T-10 augmenta el preu per sobre de la inflació espanyola del novembre, la mitjana d'increment que s'ha acordat ha estat del 2,7% per el conjunt de tiquets del transport, dues dècimes per sota de la inflació. El bitllet senzill no ha alterat el seu preu i es manté en 2 euros. La tarifa que s'incrementa més és la targeta T50/30 que augmenta un 4% i queda fixada en 39,20 euros.

Pugen les tarifes de Rodalies-Renfe i baixen les de l'AVE

El Consell d'Administració de l'ATM va aprovar el passat 20 de desembre les noves tarifes del servei de rodalia de Barcelona. Així, el bitllet senzill continua aquest 2013 amb un preu de 2 euros, metre que el Bonotren s'encareix un 4,24% fins els 8,60 euros, l'abonament mensual queda fixat en 33,70 euros, un 3,53% més car que l'any 2012, i l'abonament trimestral s'apuja un 3,63% per quedar amb un preu de 121,40 euros.

Pel que fa al Bonotren, a partir d'avui serà vàlid durant 90 dies i es podrà adquirir fins deu dies abans a la seva data d'inici de validesa.

En quant a l'alta velocitat, Renfe baixarà els preus de l'AVE fins un 70% en funció de diferents variables que fins ara no s'han concretat.

Quota d'abonament a Telefónica més cara

Telefónica podrà apujar la quota d'abonament (fixada des de fa cinc anys en 13,97 euros) en un màxim de l'IPC del 2012, després que la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions, la CMT, hagi liberalitzat aquest servei.

El gasoil es podria encarir fins a 3 cèntims per litre

Els carburants tornaran a pujar aquest mes de gener per la desaparició de les exenciones fiscals als biocarburants que repercutiran en els consumidors. Fonts del sector estimen que gravar aquest tipus de carburants com la resta de combustibles d'automoció podria encarir en uns tres cèntims d'euro el litre de biodièsel i en 2,35 cèntims el de bioetanol.