Unes tres-centes persones han assistit aquest dimecres al matí al funeral pel reconegut doctor Moisès Broggi, al tanatori de Les Corts de Barcelona. La família i els amics del cirurgià han estat acompanyats per nombrosos representants de la societat civil i el món polític de Catalunya. El president de la Generalitat, Artur Mas, o antecessors seus en el càrrec com Jordi Pujol i Pasqual Maragall, s'han barrejat amb personalitats com la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, o el doctor Joaquim Barraquer. Artur Mas ha convidat els catalans a "no oblidar" i seguir "el seu camí i el seu exemple". Muriel Casals també ha explicat que Broggi ha deixat plantada "una llavor que hem de regar".

El doctor Moisès Broggi ha estat acomiadat per la societat civil, política i cultural catalana aquest dimecres al tanatori de les Corts abans que el seu cos hagi estat traslladat a Port de la Selva, on serà enterrat en presència de la seva família. Al funeral hi han assistit nombroses personalitats del món polític i companys de professió de Broggi. Entre altres, han acompanyat a la família el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha assistit a la cerimònia de comiat acompanyat de la seva esposa, Helena Rakosnik. També han fet acte de presència al tanatori el conseller de Sanitat, Boi Ruiz, i el de Cultura, Ferran Mascarell.

Entre els partits polítics, ha destacat la presència de dirigents d'ERC, partit del qual Mosiès Broggi va encapçalar la candidatura al Senat en les passades eleccions espanyoles. El president dels republicans, Oriol Junqueras, ha entrat al tanatori acompanyat de la secretària general, Marta Rovira. També ha assistit a la cerimònia la portaveu d'ERC i vicepresidenta del Parlament, Anna Simó, així com el regidor a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella.

Fins al tanatori on s'ha celebrat el funeral s'hi ha traslladat també altres polítics com el president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, la diputada socialista i exconsellera de Sanitat Marina Geli, el fundador de Reagrupament Joan Carretero o els diputats de la CUP David Fernández i Quim Arrufat.

Els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Pasqual Maragall hi ha acudit acompanyat per les seves esposes, Marta Ferrusola i Diana Garrigosa, respectivament. L'Ajuntament de Barcelona ha estat representat pel seu alcalde, Xavier Trias, així com per la regidora Francina Vila.

El síndic de Greuges, Rafael Ribó, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, l'editor Josep Maria Castellet, o el doctor Joaquim Barraquer han estat altres de les personalitats que han fet acte de presència al tanatori per acompanyar la família de Moisès Broggi.

El funeral ha tingut lloc a les 10,30 hores i s'ha allargat durant poc més de 40 minuts. El net del cirurgià, el director teatral Oriol Broggi, ha parlat en nom de la família del difunt per expressar la seva gratitud als assistents. Durant la cerimònia s'han pogut escoltar algunes de les músiques que van marcar la vida de Moises Broggi, com ara 'Le canadien errant', del cantant canadenc i comunista Paul Robeson, que, segons ha explicat el seu net, agradava molt al doctor. També ha sonat l'ària 'Che farò senza Euridice", de l'òpera Orfeu i Eurídice de Gluck, que Broggi solia cantar a la seva dona, Angelina Trias. Un fragment de l'òpera 'Cosi fan tutte' -'Soave sia il vento'- i un altre de Pau Casals també han sonat durant la cerimònia. Després del funeral a Barcelona, el cos del doctor Moises Broggi ha estat traslladat a Port de la Selva, on serà enterrat al cementiri on descansa gran part de la seva família política, els Trias Pujol.

El llegat del doctor Broggi

A la sortida de la cerimònia, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat que amb la mort de Broggi "ens deixa una persona amb 104 anys de bondat i saviesa". "Era un dels fars de llum que val la pena que tots retinguem i ens puguem guiar per la seva freqüència", ha dit el president. Mas, a més, ha convidat els catalans a fer "el millor reconeixement possible" al doctor "no oblidant el seu exemple i el seu camí". "Espero que el seu mestratge i exemple serveixin de camí per la nostra societat i la humanitat sencera", ha sentenciat.

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha comentat que la cerimònia del funeral ha estat "tota una lliçó de tota l'espiritualitat que hi pot haver al món, a la humanitat" i que quedava reflectida "sempre" en la figura del doctor. Pujol, a més, ha volgut destacar que Broggi era "un home elegant, un senyor en el sentit espiritual de la paraula, amb una gran finura d'esperit". "El gran missatge que ens deixa és el seu gran patriotisme i que amb tot actuava amb delicadesa, consciència i respecte pels altres", ha conclòs.

L'alcalde de Barcleona, Xavier Trias, ha reiterat, a la sortida del funeral, la seva intenció de dedicar un espai a la memòria del doctor en algun lloc de la ciutat. "Hem de buscar un carrer o una plaça que respongui a la manera de ser del doctor Broggi. Ningú pot discutir que mereix un carrer o una plaça", ha explicat, tot lloant la memòria del cirurgià.

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha remarcat que Moisès Broggi "ens ha deixat una llavor meravellosa i nosaltres hem de regar-la i fer-la fructificar". "La llavor, el gra, es posa dins de la terra però no es mor del tot. Germina, fructifica i deixa un arbre i un futur. Això és el que ha fet Broggi", ha sentenciat, tot recordant que és "una gran sort pel país haver tingut a gent com ell". Per Casals, el seu llegat passa per saber combinar "la saviesa que ve de la ciència i l'humanisme que ve de la filosofia. Això tot junt dona l'amor a la pàtria que ell tenia".

En nom de la família del doctor, un dels seus néts, Oriol Broggi, ha explicat que a la cerimònia s'ha recordat "el seu somriure" i al seva manera d'entendre la vida. "Estem molt contents de poder acomiadar-lo entre tots", ha dit, tot explicant que la seva família "és molt polièdrica i té ganes de celebrar com és l'avi". Recordant la seva figura, el nét del doctor ha remarcat que Broggi "era un avi molt proper, molt divertit", i ha explicat que quan ell i els seus cosins eren petits "reballava molt sempre i no el veiem tant", però que "com ha tingut una vellesa tan llarga "ara ha pogut fer de pare i avi amb moltes ganes". "Era una persona molt carinyosa", ha destacat.