L´oposició retreu a Mas que vinculi el projecte social amb el nacional

ERC defensa el president, el PSC l'acusa de ser "incoherent" i el PP de "manipular la realitat"

 

BARCELONA | EFE Tota l'oposició catalana, llevat d'ERC, va retreure al president català, Artur Mas, que vinculés en el seu missatge de cap d'any les polítiques socials amb "el projecte nacional" de Catalunya, en afirmar que l'un no existirà sense l'altre.
Només ERC, el seu soci parlamentari en la nova legislatura catalana, va aplaudir el contingut del discurs de Mas, en un moment en el qual els republicans s'erigeixen com la garantia que CiU compleixi les seves promeses tant pel que fa al social com al nacional.
Així ho va dir el líder d'ERC, Oriol Junqueras, en una entrevista a RNE, en la qual va assegurar que farà "tot el possible" perquè a Catalunya "no passi el mateix que amb el Govern espanyol", que "està incomplint totes les seves propostes".
"Nosaltres farem tot el possible perquè aquest no sigui el cas a Catalunya. Farem tot el possible perquè no sigui així", va subratllar, per admetre després que serà "inevitable" que la Generalitat apliqui noves retallades pressupostàries.
Des del PSC, el portaveu Jaume Collboni va considerar que el missatge de Mas només és una "concessió" als seus socis parlamentaris d'ERC i, segons la seva opinió, no és creïble perquè es contradiu amb la gestió de govern dels nacionalistes en els últims dos anys.
"Nosaltres coincidim en el seu diagnòstic i en els anhels que tenim com a poble, però durant l'anterior legislatura Mas va fer tot al contrari al que va dir ahir. Va fer un autèntic atac als drets socials", va dir Collboni als mitjans.
I va afegir en aquest sentit: "És incoherent el que diu sobre el projecte social que diu defensar amb la seva gestió de govern. Si fa dependre el seu projecte nacional del social és evident que no ho aconseguirà".
Mas també va rebre les crítiques del PPC, el portaveu parlamentari del qual, Enric Millo, va qualificar el seu discurs d'"obsolet i desfasat", perquè es tracta, segons la seva opinió, d'un intent d'"enganyar" els catalans al vincular "un projecte social millor per a Catalunya amb la independència".
"És un discurs obsolet, desfasat i que no connecta amb l'autèntica realitat social que viu Catalunya en aquests moments, és un discurs que no connecta amb el que els catalans necessiten avui", va dir.
Millo va considerar alhora que el missatge de Mas "manipula la realitat" perquè vol vincular "el que ell qualifica de projecte social, al que ell anomena projecte nacional".
Per la seva part, la portaveu d'ICV al Parlament, Dolors Camats, creu que les paraules de Mas són "poc realistes" perquè el dia a dia dels catalans està "molt lluny de l'èpica del seu missatge".
Camats va valorar positivament que Mas hagi parlat de lluita pel benestar i la justícia, encara que va subratllar que aquest relat és "incompatible" amb l'"obediència" del Govern de CiU a la política d'austeritat.
Des de Ciutadans, el secretari d'Organització, José Manuel Villegas, va considerar que "és un greu error supeditar" les polítiques contra la crisi "a la construcció nacional i a la secessió".
De la seva banda, el líder de la CUP, David Fernàndez, va opinar que el discurs social de Mas és "incompatible" amb les polítiques de retallades que ha aplicat el seu govern en els dos últims anys.

Enllaços recomanats: Premis cinema