Més de 300 polítics espanyols estan imputats en presumptes casos de corrupció que es despleguen per tot el territori i que afecten sobretot les comunitats de l'arc mediterrani, amb Balears i el País Valencià al capdavant. A Catalunya, casos com el del Palau de la Música o el de les ITV esquitxa de prop càrrecs vinculats a Convergència Democràtica. A més, en pocs dies, exdirigents del Departament de Treball seuran a la banqueta dels acusats en el judici del Cas Treball, que determinarà si van ser responsables de desviar diners de les subvencions dels cursos de formació per al funcionament d'Unió Democràtica. En l'àmbit municipal, destaquen les imputacions vinculades als casos Pretòria o Mercuri, en què hi ha imputats responsables de diversos ajuntaments barcelonins

Els casos de corrupció afecten tots els nivells de l'administració i les investigacions en marxa esquitxen tant els que han estat membres del Govern -com l'exministre José Blanco, relacionat amb l'Operació Campió-, com a dirigents autonòmics i nombrosos alcaldes i responsables municipals.

Algun dels casos més cridaners de corrupció descoberts en el si d'una comunitat autònoma són els oberts a Balears i que sumen ?gairebé un centenar d'imputats entre càrrecs i exalts càrrecs públics.

La majoria van tenir lloc durant l'última legislatura de l'expresident Jaume Matas, imputat per al voltant d'una dotzena de casos relacionats amb la corrupció i el finançament irregular del PP balear durant el seu mandat.

Entre les operacions en marxa a les Illes Balears destaquen casos com el que investiga les activitats presumptament irregulars comeses a través de l'Institut Noós, que presidia Iñaki Urdangarin, o el cas Over Màrqueting, en què està implicat el popular Pere Rotger, que fa poc va dimitir del càrrec com a president del Parlament autonòmic, tot i que manté l'escó.

També en l'àmbit autonòmic són nombrosos els casos oberts a la Comunitat Valenciana, on a les Corts autonòmiques hi ha nou diputats del PP amb imputació formal per casos relacionats amb delictes de corrupció, mentre que Pedro Hernández va renunciar al seu escó el passat dia 4 després de ser condemnat a tres anys de presó per la seva gestió al capdavant de l'Ajuntament de Torrevella o José Manuel Vela va dimitir com a conseller d'Hisenda per la presumpta filtració d'un document que havia demanat el jutjat.

Diversos exalts càrrecs de l'administració de Francisco Camps estan implicats també en els nombrosos casos oberts en la comunitat, entre els quals destaquen investigacions tan importants com l'operació Gürtel o el cas Noós.

Un altre dels processos amb més repercussió pública durant els últims mesos és el dels ERO fraudulents d'Andalusia, en els quals hi ha imputades al voltant de 70 persones entre les quals hi ha l'exconseller d'Ocupació de la Junta, Antonio Fernández.

Dins dels casos que estan sent investigats a Espanya cal destacar els del Bankia i la CAM, en els quals hi ha imputats exmembres dels seus consells d'administració que havien ostentat càrrecs públics, com els exministres Rodrigo Rato i Ángel Acebes, exsecretaris d'Estat, exdiputats o exalcaldes.

Corrupció municipal

Tot i això, la majoria dels casos de corrupció oberts a Espanya es despleguen pels seus més de 8.000 ?municipis, en els quals hi ha gairebé mig centenar d'exalcaldes i una trentena d'alcaldes al poder que estan sent investigats judicialment.

Alguns d'aquests mandataris embolicats en casos judicials són alcaldes de ciutats tan importants com Múrcia, Alacant, Lugo, Valladolid o Sabadell, als quals se sumen diverses desenes de regidors també implicats en aquests escàndols locals.

La majoria dels regidors municipals estan imputats per delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, frau o tràfic d'influències, gairebé tots per causes relacionades amb l'urbanisme i l'adjudicació d'obres públiques, com és el cas dels casos Pretòria o Mercuri, oberts a Catalunya, que investiguen presumptes trames de corrupció a Santa Coloma de Gramanet, Sant Andreu de Llavaneres i Sabadell.

També a Galícia són nombrosos els casos judicials que afecten diversos municipis i que han portat a la imputació a aproximadament una dotzena dels seus alcaldes; a més de provocar la dimissió d'altres alcaldes com els de Santiago de Compostel·la, Gerardo Roa, que va deixar el càrrec després de no haver declarat 291.000 euros en concepte d'IVA de la venda d'uns habitatges de la seva promotora.

Mentrestant, a la Comunitat de Madrid el cas de màxima corrupció obert és el cas Gürtel, que ha esquitxat quatre alcaldes de la comunitat i tres exdiputats autonòmics, en el qual també hi ha implicat l'exalcalde de Getafe i exalcalde de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Pedro Castro.

En alguns casos, la corrupció afecta el si dels partits polítics, com és el cas de la ja extingida formació Unió Mallorquina, desapareguda després que els seus dirigents, amb Maria Antonia Munar al capdavant, estiguessin relacionats amb fins a nou casos de corrupció.

Pendents del Cas Treball

A Catalunya hi ha obert el cas Millet, que estudia el presumpte finançament irregular de CDC a través del Palau de la Música i de l'enriquiment de la cúpula d'aquesta centenària institució cultural barcelonina.

A més de l'expresident de l'entitat, Fèlix Millet, i l'exdirector financer, Jordi Montull, estan imputat l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar, i l'exsecretari de Comunicació i actual director de Comunicació de l'Ajuntament de Barcelona, Marc Puig.

Finalment, el proper 7 de gener dirigents del departament de Treball entre 1994 i 1999 s'asseuran a la banqueta perquè es pugui aclarir si van ser responsables de desviar diners de les subvencions dels cursos de formació per al funcionament d'Unió Democràtica. La Fiscalia també demana al partit que dirigeix Josep Antoni Duran Lleida que indemnitzi la Generalitat amb 197.000 euros.