El portaveu del Govern català i nou conseller de la Presidència, Francesc Homs, va anunciar que el Consell Executiu va aprovar el pla de govern de la Generalitat 2013-2016, que gira entorn de tres eixos: la recuperació econòmica, la cohesió social i la "transició nacional" de Catalunya. Aquest pla, que situa els objectius claus del Govern per a la propera legislatura, incorpora els acords del pacte de governabilitat que van signar el mes de desembre passat CiU i ERC, socis parlamentaris a partir d'aquest document.

Així, el Consell Executiu, reu?nit ahir de forma extraordinària en ser festiu dimarts passat, va aprovar la creació del Consell Català per a la Transició Nacional, que es configurarà mitjançant un decret i estarà en marxa al febrer. Aquest organisme, que el Govern "obrirà" a d'altres formacions polítiques, entitats i experts, serà l'encarregat d'"impulsar el procés" per celebrar una consulta d'autodeterminació els anys vinents a Catalunya.

Amb aquest objectiu, que és un dels acords clau entre CiU i ERC per a aquesta legislatura, el pla de govern inclou la creació dels "instruments d'administració electoral" necessaris per "assegurar la correcta celebració" de la consulta. En aquest capítol, anomenat "Transició Nacional", el pla recull també l'aprovació de diverses lleis: de consultes, de l'administració tributària, de la policia de Catalunya i de la banca pública.

El text, que plasma allò ja anunciat pel president de la Generalitat, Artur Mas, en el seu discurs d'investidura i el contingut de l'acord amb ERC, parla també de crear "estructures d'Estat" en l'àmbit fiscal. D'aquesta manera, l'Executiu avançarà en l'assumpció de funcions i competències de l'administració tributària, així com en la transformació de l'Institut Català de Finances en un banc públic.

En l'àmbit econòmic, es potenciaran les ajudes a autònoms i a les pimes, entre d'altres iniciatives i plans globals que s'intentaran consensuar amb la resta de partits en una cimera econòmica i social convocada per al març, abans que s'aprovin els Pressupostos de 2013.

Dins de les mesures socials que recull el pla del Govern, destaca la creació d'un fons i un servei de "rescat" de famílies i una xarxa de pisos d'emergència, unes iniciatives sobre les quals Homs no va precisar més detalls.

Per altra banda, i preguntat per la reunió de dimarts que ve dia 8 entre Mariano Rajoy i Mas amb motiu de la inauguració del TAV Barcelona-Girona-Figueres, Homs es va limitar a indicar que hi haurà "cordialitat" i l'acte tindrà "el to institucional que li correspon".

Respecte a l'autonomia local

Un altre dels temes que també es va tractar en la roda de premsa va ser la reforma local que prepara el Govern, i en aquest sentit Homs va demanar a l'Executiu espanyol que respecti l'autonomia de Catalunya en aquest àmbit, de manera que la reforma sigui "flexible" en funció del territori en el qual s'apliqui.

"Nosaltres tenim el compromís polític del Govern que respectarà l'autonomia de la Generalitat en l'àmbit local i un marc estatutari que ens hauria d'emparar. I vostè em pot dir, això a vegades s'ho passen per... deixi'm dir-ho correctament, ho ignoren. Ja veurem", va assegurar.

I va afegir en aquest sentit: "Tenim arguments polítics i jurídics i fins i tot una sentència del Tribunal Constitucional que valida l'establiment de les comarques com a model territorial diferent del d'altres llocs de l'Estat espanyol".