La Xarxa d'Economia Solidària, una associació que agrupa més de 30 empreses i cooperatives catalanes, ha impulsat una moneda alternativa a l'euro, l'"ecosol", amb l'objectiu d'enfortir l'economia solidària. "Volem estimular el consum responsable", va explicar el president de l'Associació, Jordi García, que creu que aquesta xarxa d'intercanvi amb moneda social servirà per fidelitzar els clients, que prioritzaran les compres allà on acceptin l'"ecosol".

Actualment hi ha en circulació prop de 18.000 unitats d'aquesta moneda alternativa, que equival a un euro, encara que per cada deu euros intercanviats es regala un "ecosol" extra. "La idea de les monedes alternatives és molt antiga, ja existien després de la postguerra", va explicar García, que va assegurar que la crisi econòmica ha donat un impuls a iniciatives semblants, ja que, per exemple, Grècia compta amb gairebé 50 monedes diferents. El sistema és legal perquè es basa en un contracte entre entitats privades, que poden establir les seves pròpies normes de funcionament. A més, aquest mitjà de pagament no eximeix d'abonar impostos i, encara que la compra es faci utilitzant un "ecosol", s'ha de pagar el percentatge corresponent a l'IVA en euros.

L'"ecosol" va arrencar en una fira d'economia social i solidària que es va celebrar el mes d'octubre passat, amb l'objectiu de demostrar que és possible satisfer la major part de necessitats diàries comprant només en establiments que promouen una economia social. La iniciativa compta amb una trentena de botigues adherides, que ofereixen aliments, llibres, serveis d'assessorament legal i lloguer de bicicletes, entre d'altres productes i serveis. L'"ecosol" es pot utilitzar per pagar totalment o parcial un producte o servei, tant a través dels bitllets d'aquesta moneda alternativa o de la seva versió digital. Els bitllets impresos només seran vàlids fins a l'abril de 2013 perquè segons l'impulsor del projecte, Jordi Garcia, "es tracta d'una iniciativa experimental", encara que la versió virtual no té data de caducitat. L'"ecosol" també pot convertir-se en euro; els consumidors podran fer el canvi només fins al 30 d'abril sense cap cost, mentre que els comerciants no tenen cap límit temporal, però han d'afrontar una penalització del 12%. Aquest percentatge es destina a les despeses de gestió i, a més, va argumentar García, cal tenir en compte que quan es convertien "ecosol" a euros, s'obtenia un "bonus" del 10% a favor.

Amb vista al futur, l'objectiu és coordinar-se amb altres xarxes d'intercanvi de productes i serveis amb monedes alternatives per afavorir la interacció.