El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha tornat a carregar contra l'objectiu de dèficit que el Govern espanyol manté al 0,7% per a les autonomies. En un article publicat ahir a La Vanguardia, Mas-Colell afirmava que la xifra és "una exhibició de poder" de Madrid que "no ajuda gens a establir un clima de confiança i de col·laboració" entre Catalunya i l'Estat. El conseller creu que no s'ha de menysvalorar fins a quin punt "la decisió d'endurir l'objectiu per a les comunitats -Europa l'ha flexibilitzat per Espanya- "ha contribuït a precipitar el conflicte polític" i afirmava que si no es modifica, "probablement" deixarà Catalunya "en una situació pitjor" que aplicant un programa de consolidació fiscal dotat de "racionalitat".

Mas-Colell advertia igualment que l'objectiu de dèficit que fixa Madrid per a les autonomies és "intel·lectualment dèbil, políticament miop i moralment obtús". I és per això que defensa que és necessari "revisar-lo".

Objectiu "injust i arbitrari"

Mas-Colell va titllar l'objectiu autonòmic d'"injust i arbitrari" perquè per al 2013 Europa ha flexibilitzat i negociat els màxims de l'Estat fins al 4,5%. "És una exhibició de poder" i un exemple real del "qui remena l'olla es queda el millor tall", sostenia el conseller d'Economia.

Creu que no modificar-lo "no ajuda gens a establir un clima de confiança i de col·laboració" amb l'Estat i, de fet, va alertar que "no s'ha de menysvalorar fins a quin punt" la decisió d'endurir-lo "ha contribuït a precipitar el conflicte polític entre l'Estat i Catalunya".

El conseller d'economia va defensar també que l'objectiu del 0,7% suposa un ajustament, per ingressos i despeses, va dir, de 4.000 milions d'euros que, va avisar, "imposarà molts patiments als ciutadans". Mas-Colell creu que si els patiments "estan justificats per la necessitat" de reconduir l'economia "no hi ha més remei que acceptar-los".

Ara bé, Mas-Colell creu que aquest 0,7% "no està justificat" i augura que "no farà cap bé, i probablement" deixarà Catalunya en una situació "pitjor" que si es dugués a terme un programa de consolidació fiscal dotat de "racionalitat".

Mas-Colell va argumentar que una possible redistribució del dèficit podria tenir en compte que la despesa autonòmica no és inferior a un terç de la despesa total, de manera que una càlcul "raonable" seria al voltant d'1/3 per les autonomies i de 2/3 per l'administració central. És a dir, un 1,5% i un 3% respectivament pels objectius de dèficit -en cas que tots els límits haguessin de ser homogenis per a totes les autonomies-. Per això, Mas-Colell va afirmar que la diferència entre fixar-lo a l'1,5% o fer-ho al 0,7% són 1.600 milions d'euros, "més del doble de la contribució pública a les nostres universitats", va detallar. "Es tractaria d'un patiment inútil. I això fa bullir la sang", va concloure.

A més, el conseller d'Economia va alertar també que el 4,5% per a Espanya "no té cap lògica econòmica" perquè "és massa restrictiu i només pot agreujar la recessió econòmica".

De fet, el conseller Mas-Colell creu que en termes relatius "la magnitud de la contracció fiscal que Espanya hauria de fer aquest 2013 és similar a la del precipici fiscal nord-americà". El conseller d'Economia entén "l'angoixa" dels Estats Units per "autoprecipitar-se cap a la recessió" i va alertar que la situació és paral·lela aquí "amb l'agreujant que ja s'està en recessió". Per això va instar Europa a relaxar els objectius i "no deixar-se emportar per impulsos dogmàtics".